Incepand cu 1 ianuarie 2007, angajatorii vor fi obligati sa plateasca o contributie la "Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale", in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati. Guvernul
Incepand cu 1 ianuarie 2007, angajatorii vor fi obligati sa plateasca o contributie la "Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale", in cota de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati. Guvernul a adoptat, in ultima sedinta, un proiect de Lege privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale. Potrivit proiectului de act normativ, in situatia in care pentru angajatori s-a deschis procedura falimentului in conditiile Legii nr. 64/1995, din Fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale care rezulta din contractele individuale si colective de munca incheiate de salariati. De prevederile legii vor beneficia salariatii angajatorilor pentru care s-a deschis procedura falimentului dupa data de 1 ianuarie 2008.
Ce se plateste din Fondul de garantare
Angajatorii au obligatia de a declara lunar contributia la fondul de garantare, la organul fiscal competent, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale, termenul de declarare constituind si termen de plata.
Din resursele fondului de garantare se suporta urmatoarele categorii de creante salariale: salariile restante; compensatiile banesti restante, datorate de angajatori pentru concediul de odihna neefectuat de salariati, dar numai pentru maximum un an de munca; platile compensatorii restante, in cuantumul stabilit in contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca, in cazul incetarii raporturilor de munca; compensatiile restante pe care angajatorii au obligatia de a le plati, potrivit contractului colectiv de munca si/sau contractului individual de munca, in cazul accidentelor de munca sau al bolilor profesionale; indemnizatiile restante, pe care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a le plati pe durata intreruperii temporare a activitatii. Din fondul de garantare nu se suporta contributiile sociale datorate de angajatorii pentru care s-a deschis procedura falimentului. Suma totala a creantelor salariale suportate din fondul de garantare nu poate depasi cuantumul a trei salarii medii brute pe economie, pentru fiecare salariat, creantele mentionate fiind suportate pentru o perioada de maxim 3 luni calendaristice.
Gestionarea fondului de garantare se face de catre Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Necomunicarea datelor si informatiilor solicitate in scris de Agentie pentru indeplinirea atributiilor prevazute de proiectul de Lege constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 3000 de lei. Comunicarea unor date sau informatii incomplete sau incorecte se sanctioneaza cu amenda de la 5000 la 10.000 lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.