Pentru azi, sambata, 28 ianuarie 2005, ar fi fost multe fapte si evenimente de comentat: de la initiativa lui Viorel Catarama pana la conferinta de presa a lui Ion Iliescu. Le vom amana pentru saptamana viitoare. Am fagaduit celor care nu citesc mes
Pentru azi, sambata, 28 ianuarie 2005, ar fi fost multe fapte si evenimente de comentat: de la initiativa lui Viorel Catarama pana la conferinta de presa a lui Ion Iliescu.
Le vom amana pentru saptamana viitoare. Am fagaduit celor care nu citesc mesajele postate pe internet sub editoriale din varii motive - n-au internet acasa, consuma doar varianta tiparita a Jurnalului National, nu-i intereseaza ce scriu internautii - ca-n fiecare sambata ma voi consacra comentariilor de pe Forum.
Editorialele tiparite in aceasta saptamana s-au bucurat de numeroase mesaje. Nu neaparat pentru ca textele mele au starnit reactii (constat, nu fara surprindere, ca s-a redus numarul mesajelor cu injuraturi in favoarea celor care, desi polemice, deseori pana la ironie, raman in hotarele dialogului civilizat), ci pentru ca faptele si evenimentele petrecute in aceasta saptamana au stimulat inteligenta forumistilor prin caracterul lor usor enigmatic.
Ma refer, desigur, la dezvaluirea Jurnalului National privind intalnirea de taina dintre Calin Popescu Tariceanu, Dinu Patriciu si Monica Macovei. Momentului deconspirat abia acum, la opt luni de la intamplare, i-am dedicat trei editoriale: Sa se repete, oare, scandalul Elena Udrea?, Se vrea capul Monicai Macovei?, Bascalia trece, Puterea ramane. Din cate se vede, doua dintre editoriale apeleaza in titlu la semnul intrebarii. Firesc.
Fiind vorba de un scandal aflat la inceput, am sovait sa dau verdicte. Experienta de pana acum m-a invatat sa fiu prudent. Mai ales cand e vorba de scandaluri politice, de regula ascunzand regizori dibaci, greu de dibuit. Cel care iscaleste Nerone (un forumist extrem de plimbaret pe autostrada net-ului, l-am intalnit si pe site-ul altor ziare!) e suparat rau, rau de tot, ca nu matur podelele tipografiei cu Tariceanu si Macovei:
""De o buna bucata de vreme, editorialele domnului Cristoiu mustesc de rationamente detectivistice (deductive) a la Marlowe, Maigret sau Hercule Poirot, de scenarii rocambolesti, si chestia aceasta e la dinsul un soi de tip scriptic. Eu cred ca unele dintre evenimentele asupra carora se apleaca sunt mult mai simple si nu e necesar sa fie intr-atit de complicate incit sa ne trezim la un moment dat ca intr-un labirint din care nu mai stim cum sa iesim. Nu este pentru prima data cind, doar intr-un an de zile, Madame Macovei, produs al nocivei Aliante Civice, adusa de portocalii ca sa reformeze, chipurile, Justitia, a fost prinsa pe picior gresit, nu este pentru prima data cind acest personaj bizar, cenusiu, sters, ofera presei teme suculente de rontait. De altfel, nu chiar in treacat fie spus, ea face nota concordanta si cu alti ministri mediocri ai guvernului lui Slabiceanu si Copos. Se vrea capul lui Macovei?, se intreaba domnul Cristoiu. Capul acesta, ornamentat cu un breton ridicol, ar fi trebuit de mult sa cada de pe un soclu unde, dintr-o mare eroare pedista, pe nedrept a fost asezat!""
Din cate vad, Nerone e un om fericit. Are certitudini! La editorialul din 26 ianuarie 2006, domnia sa posteaza un mesaj in care spune printre altele: ""Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, alianta dezastru si aroganta ar cistiga detasat. Vinovata este in primul rind presa datorita impactului pe care l-a produs atacind virulent PSD si menajind puterea. Cazul «matusa psd» a fost mediatizat excesiv (si se vad rezultatele), iar cazul «matusa PD» s-a aprins intr-o zi si s-a stins intr-alta. La fel se va intimpla si cu cazul «macovei - tariceanu patriciu», miine e stins. Plec fratilor pe forumul «tricolorului», pt. ca acolo ni se spune ceea ce vrem noi sa auzim. Ramineti cu bine!...""
Fiind adversar inrait al actualei Puteri, Nerone e convins ca lucrurile sunt simple, oricum mult mai simple decat cred eu.
Certitudini au si cei aflati de cealalta parte a baricadei. Atat de tari, incat ma bestelesc in fel si chip, pentru ca in cele trei editoriale dedicate recentului scandal n-am injurat, ba chiar nici n-am criticat actuala Putere. Imi pare rau ca am produs atata tulburare celor care, asemenea lui Cocosila din ""Morometii"", stiu totul. Pur si simplu am incercat sa inteleg dedesubturile scandalului, pornind de la ciudatenia ca un fapt petrecut cu opt luni in urma la cel mai inalt nivel e dezvaluit opiniei publice abia acum.
Sunt insa si cititori care, asemenea mie, s-au intrebat ce se intampla si, in consecinta, au lansat ipoteze extrem de interesante care, sincer sa fiu, m-au facut invidios. Cel care iscaleste Doru face urmatoarele consideratii: ""Ce il incurca pe Basescu la actuala ministreasa: trecutul ei, putinatatea mintii acesteia, jocurile politice in care a intrat?
In mod cert, daca Basescu este incurcat de jocul Monicai Macovei, aceasta nu mai are viitor ca ministru. Daca nu se va retrage la timp, vor incerca sa apara lucruri atit de neplacute despre anumite obiceiuri ale acesteia, incit pina si talibanii portocalii isi vor face cruce.""
Nu stiu cine se ascunde sub acest nume. Daca ma gandesc insa la sursa care a plasat Jurnalului National informatia, tare ma tem ca Doru stie multe!
M-am intrebat nu numai in editorialele tiparite, dar si asa, in particular, cum de a ajuns Monica Macovei in aceasta tarasenie. Orice am putea spune despre domnia sa, nu insa si ca ar fi o gugustiuca (asa cum s-ar putea crede din mesajele celor care insista pe varianta caderii intr-o capcana) sau o interesata de bani (cum insinueaza sau zic de-a dreptul alte mesaje). Cel care iscaleste Burebista are o explicatie care trimite la ambitiile politice ale Monicai Macovei:
""Acum, daca ma gindesc bine, mi se pare normal ca dna Macovei, vazind ca dl Tariceanu e mai stabil la guvernare decit se parea - stim cu totii cugetarea cu provizoratul - sa incerce sa se plieze si pe linga acesta. In fond si la urma urmei, locul ei in cabinet depinde nu numai de dl Basescu. Dl Tariceanu are si el interesul de a o pastra: dna Macovei a fost numita de dl Basescu si dl Tariceanu ar putea avea necazuri in situatia in care ar fi pus in situatia de a o inlocui. De altfel, nici nu as fi surprins sa aflu ca relatiile dlui Tariceanu cu ministrii PD sunt mult mai bune decit i-ar place dlui Basescu."" Ei bine, mie nu mi-a trecut prin cap asa ceva. Si, daca nu ma insel, o astfel de explicatie n-am intalnit-o la nici unul dintre analistii cu pretentii din presa tiparita.
La finele editorialului de sambata trecuta, marturisind ca vor prelua si editorialele mele ""orice idee interesanta in legatura cu evenimentele din Romania de azi"", argumentam: ""Nu de alta, dar sunt convins ca, nu de putine ori, cititorii ne pot da noua, autorilor, lectii in materie de patrundere a vietii."" As fi tentat sa pun mesajul semnat Burebista sub semnul acestei teze. N-o fac.
Dar daca nu e vorba de un simplu cititor?!

PS. Reproduc mai jos un mesaj de o splendida ironie la adresa televiziunilor noastre.
""Avem o avarie! Ce facem cu ea?
Nume: shutdown, Data: 26-01-2006
Mesaj: «Toti sunteti in eroare! Adevarata problema a Romaniei nu este justitia sau coruptia, ci faptul ca, asa cum unele posturi TV au observat si au dat-o ca prima stire, Gigi Becali si-a tamponat Maybach-ul. Chiar daca va cadea sau nu capul lui Macovei, pentru tara este f.f.f. important ca sa avem cit mai repede Maybach-ul reparat si adus in tara.»""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.