Bursa s-a deschis pentru a doua zi consecutiv pe valori pozitive si, desi variatiile sunt mici, indicele BET-FI inregistreaza o crestere de peste 0,3 procente. In primele momente ale sedintei cel mai tranzactionat titlu a fost SIF 5 Oltenia, desi cot
Bursa s-a deschis pentru a doua zi consecutiv pe valori pozitive si, desi variatiile sunt mici, indicele BET-FI inregistreaza o crestere de peste 0,3 procente. In primele momente ale sedintei cel mai tranzactionat titlu a fost SIF 5 Oltenia, desi cotatia acestor actiuni a ramas la pretul inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri.
Segmentul petrolier isi pastreaza evolutia contrarie pe care a inregistrat-o in ultimele sedinte.
La jumatatea sedintei, SIF-urile revin pe crestere.
Mijlocul zilei a adus evolutia Bursei de Valori Bucuresti pe o panta ascendenta, trei dintre indici inregistrand valori pozitive. Indicele BET-FI s-a apreciat cu trei procente, iar lichiditatea pietei s-a imbunatatit simtitor, la mijlocul sedintei fiind raportata o suma de peste 31 de milioane rulate.
Dintre cele cinci Societati de Investitii Financiare, brokerii apreciaza ca avansul a fost influentat de publicarea de catre AVAS a contractului de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), la care SIF-urile detin circa 30% din titluri.
"In urma publicarii contractului de privatizare a BCR, probabil, investitorii au avut confirmarea ca nu exista clauze care sa defavorizeze cele cinci SIF-uri, ca actionari minoritari. In sedintele precedente nu au fost motive pentru ca SIF-urile sa scada. Este o revenire normala dupa o corectie anormala", a declarat directorul general adunct al companiei de brokeraj IFB Finwest, Octavian Molnar, citat de Mediafax.
El sustine ca se asteapta o evolutie favorabila pentru SIF-uri, in perioada urmatoare, in conditiile in care pretul este inca sub activul net al SIF, calculat tinand cont de pretul platit de Erste Bank pentru pachetul de 61,88% din capitalul BCR, de 3,75 miliarde euro.
"Cotatiile SIF-urilor ar putea ajunge la nivelul de 3 lei pe actiune. Unele sunt departe de acest nivel. Mai exista potential de crestere pentru aceste titluri", a apreciat Molnar. Contractul de privatizare a fost publicat, miercuri seara, de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, principalul actionar al BCR.
Conform contractului, Erste Bank s-a angajat sa listeze actiunile BCR la bursa in termen de trei ani de la privatizare. Incalcarea angajamentelor Erste in ceea ce priveste aceasta obligatie va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.
Clauza privind listarea a fost solicitata de cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) care detin cumulat aproximativ 30% din titlurile BCR. Cererea a avut in vedere o compensare in schimbul renuntarii la pragul de 75% pentru adoptarea deciziilor importante in AGA.
La ora 12.40, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, consemna un avans de 3,32%. Cel mai consistent avans a fost consemnat pentru SIF Oltenia, pretul urcand cu aproape 4%, la 2,91 lei pe actiune.
SIF Banat-Crisana avea o crestere de 3,57%, apropiata de aprecierea titlurilor SIF Transilvania. Valoarea tranzactiilor derulate cu titlurile SIF a fost de 24,46 lei, acoperind circa 80% din lichiditatea totala a pietei.
Cresterea actiunilor SIF s-a calmat pe final de sedinta, indicele BET-FI ajungand la inchiderea pietei la valoarea de 52.694,58 puncte, in crestere cu 2,82 la suta fata de cea inregistrata miercuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.