Peste 45 de organizatii neguvernamentale de mediu i-au trimis o scrisoare ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, solicitandu-i sa intervina pentru a transforma Fondul pentru Mediu intr-un instrument eficient de finantare a proiec
Peste 45 de organizatii neguvernamentale de mediu i-au trimis o scrisoare ministrului Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, solicitandu-i sa intervina pentru a transforma Fondul pentru Mediu intr-un instrument eficient de finantare a proiectelor de protectie a mediului, informeaza un comunicat. ONG-urile refuza sa-si nominalizeze reprezentantul in Comitetul de Avizare a Fondului pentru Mediu, pana la acceptarea acestor revendicari, ceea ce pune institutia in imposibilitatea de a mai functiona legal. Fondul pentru Mediu a fost creat in anul 2002, iar rolul sau este acela de a strange bani de la companiile poluatoare si de a finanta proiecte de protectie a mediului, depuse de ONG-uri, companii comerciale, scoli si autoritati locale. In opinia reprezentantilor ONG-urilor, birocratia excesiva a tinut departe societatea civila, astfel ca, in anul 2005, s-au semnat numai trei contracte de finantare cu organizatiile neguvernamentale. In acest context, reprezentantul societatii civile, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Milenium III, si-a dat demisia din Comitetul de Avizare, in semn de protest, la sfarsitul anului 2005. De asemenea, ONG-urile acuza lipsa de competenta a evaluatorilor de proiecte, birocratia excesiva (o cerere de finantare trebuie insotita de peste 25 de anexe), precum si lipsa unei reale vointe de a colabora cu societatea civila.
Modificarile solicitate de organizatiile neguvernamentale vizeaza externalizarea procesului de evaluare a proiectelor, prin angajarea unui corp de experti cu experienta reala in evaluarea de proiecte de protectie a mediului, eligibilitatea cheltuielilor de personal si a cheltuielilor administrative pentru ONG-uri, posibilitatea finantarii mai multor proiecte pe an, daca sunt din categorii diferite, precum si includerea in categoria (e) a proiectelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.