Intr-o scrisoare adresata presedintiei austriece a Uniunii Europene, Michael Glos, ministrul german al Economiei, a cerut instituirea unor reguli mai severe la distribuireabanilor UE, pentru a preveni ajungerea lor in posesia companiilor care isi mut
Intr-o scrisoare adresata presedintiei austriece a Uniunii Europene, Michael Glos, ministrul german al Economiei, a cerut instituirea unor reguli mai severe la distribuireabanilor UE, pentru a preveni ajungerea lor in posesia companiilor care isi muta activitatea in tari est-europene doar cu scopul de a profita de forta de munca ieftina.
"Acordarea de fonduri ale UE, se arata in scrisoarea lui Glos, citata de EUObserver si de presa germana, trebuie interzisa atunci cand un amplu proiect de relocalizare conduce la reducerea substantiala a numarului locurilor de munca intr-o alta zona a Uniunii". Demersul ministrului german al Economiei a fost interpretat de presa ca fiind influentat de exemplul recent al companiei suedeze Electrolux, care si-a inchis o unitate productiva din Nürnberg (Germania), cu 2.000 de angajati, pentru a-si muta activitatea in Polonia.
"Delocalizarea platita cu banii contribuabililor din UE este inacceptabila", a declarat la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Regulile existente in UE prevad ca unei companii care primeste ajutor financiar european nu-i este permisa delocalizarea activitatilor sale dintr-o tara in alta vreme de cinci ani, urmand ca din 2007 acest termen sa fie de 7 ani. In caz contrar, compania respectiva trebuie sa returneze banii primiti. Gunter Verheugen, comisarul european pentru Industrie, arata si el, intr-o conferinta de presa de acum doua zile, ca sunt companii care isi ameninta angajatii - pentru a-i determina sa accepte conditii mai proaste de munca - cu posibila recurgere la fonduri structurale in vederea transferarii activitatilor lor in tarile mai sarace ale UE. "Or, adauga el, noi nu dorim folosirea unor instrumente europene pentru a ameninta muncitorii".
Potrivit EUObserver, cazul delocalizarii intreprinderii din Nürnberg este extrem de sensibil sub aspect politic in Germania, in conditiile in care producerea de masini de spalat si alte bunuri electrocasnice de catre compania AEG, detinuta de Electrolux, a constituit o indelungata perioada de timp industria traditionala a regiunii germane respective. In plus, acesta este doar unul dintre exemplele de delocalizare a companiilor cu sediul pe teritoriul german ce s-au instalat in estul Europei. Cateva alte tari membre vechi ale Uniunii au cunoscut situatii similare, cetatenii lor ajungand sa condamne extinderea UE. Acesta a fost, se pare, unul dintre motivele principale ale votului negativ din Franta la referendumul asupra Constitutiei UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.