Vad ca, in ciuda tineretilor lui revolutionare, crescute in ideea ca limbile clasice sunt o prejudecata burgheza si ca imperialismul roman, cum ii zicea Roller, a asuprit popoarele pana la eliberarea lor de catre slavi, dl Iliescu o da pe latineste c
Vad ca, in ciuda tineretilor lui revolutionare, crescute in ideea ca limbile clasice sunt o prejudecata burgheza si ca imperialismul roman, cum ii zicea Roller, a asuprit popoarele pana la eliberarea lor de catre slavi, dl Iliescu o da pe latineste cand e la ananghie si raspunde de sus unei intrebari incomode "nomina odiosa". Imi permit deci si eu o intrebare la fel de clasica: "cui prodest?" Cui ii serveste cel mai recent scandal de presa - cel cu intrevederea de acum mai bine de sase luni dintre dna Macovei si dnii Tariceanu si Patriciu? Asa cum ne invata toti autorii de romane politiste din lume, de la Conan-Doyle la Rodica Ojog-Brasoveanu, exista toate sansele ca aceia care profita de pe urma unei fapte sa fie la originea faptei insesi.
Cand am citit fierbintea informatie, mi-am amintit subit bancul din vremea alimentatiei rationale, cel cu cetateanul indignat care da telefon la Securitate sa-l parasca pe vecinul Popescu ca mananca. Intr-o societate cu vocatia remanenta a delatiunii si a banuielilor "erga omnes" - pardon, m-a luat valul de latinizare al dlui Iliescu, al suspiciunii generalizate - un incident devine lesne o crima. De trei zile, comentatorii o diseca in toate felurile, dar, in ciuda faptului ca actorii principali au rostit fiecare macar cate o fraza importanta, tocmai acestea sunt ignorate cu o perseverenta demna de o cauza mai buna. Nimeni n-o ia in seama pe dna Macovei cand spune ca oricum intrevederea nu a avut urmari, nimeni nu-l crede pe primul ministru cand spune ca o secretara obisnuita sa convoace, nu sa invite, i-a spus colegei de la Cabinetul ministrului Justitiei "Sa vina dna ministru la ora X". Si nimeni nu vrea sa retina informatia adesea repetata de dl Patriciu, anume ca la dl Tariceanu in audienta n-a fost atat un amic, cat 7% din bugetul tarii.
Retin din interventiile dnei Macovei pe tema data si cuvantul "oportun". Fiindca acesta e registrul in care, daca ne regasim luciditatea, trebuie judecate faptele. A fost sau nu oportuna intrevederea in cauza? Dna ministru e de parere ca nu, dl Tariceanu poate avea alta parere, ca oricare dintre noi. Nu vreau sa spun ca dezbaterea publica a oportunitatii sau inoportunitatii unui gest al primului-ministru n-ar fi oportuna; dimpotriva. Doar ca e cazul sa ne tinem firea si sa pastram proportiile. Transferul judecatilor din sfera oportunitatii in cea a mantuirii sufletelor nu e corect pentru nimeni, dar poate fi oportun - adica un prilej favorabil - pentru unii.
Oricat ar fi fost de oportuna sau nu intrevederea incriminata, dezvaluirea ei taman acum, la concurenta cu matusile, loteriile, lifturile blocate sau incapacitatea de plata a PSD, a avut drept efect imediat abaterea vigilentei revolutionare a presei si a opiniei publice, de la Opozitie la Putere si de la "famigliile" Nastase - sau Copos, sau Dan Ioan Popescu, sau Hrebenciuc, sau Iliescu - la amicii dlui Tariceanu. Daca mai era nevoie de o dovada, faptul ca dezvaluirile referitoare la raportul Dancu n-au ocupat nici 1% din timpul alocat pe toate antenele istoriei referitoare la istorica intrevedere o probeaza din plin.
De profitat, profita o multime de personaje si institutii. Profita vizibil toate marimile convocate la diferitele Parchete, fie ele civile sau militare, anti-coruptie sau anti-altceva, fiindca presiunea presei - mai ales a televiziunilor - asupra probabilelor lor matrapazlacuri scade proportional, si mai ales pentru ca Justitia, a carei reputatie e de multa vreme cam festelita, mai primeste o lovitura mediatica. Profita toti dusmanii dnei Macovei si toti dusmanii dlui Tariceanu, oriunde s-ar afla. Profita chiar si serviciile secrete, fiindca imensul scandal al ascultarii ilegale a telefonului dlui Patriciu pare - desi nu este - parte a unei tactici defensive, si deci nu capata dimensiunile pe care le merita.
Cand il aud pe dl Iliescu cerand imperios demisia dnei Macovei, de data asta foarte pe romaneste, si la doar o zi si jumatate de la senzationala dezvaluire a faptului ca dl Popescu (fie el si Tariceanu) mananca, deduc in ce masura de scandal profita si dsa, care foloseste acest prilej pentru a masca atacul dezlantuit contra lui de competitorii din PSD.
Dincolo de asta insa, toti clasicistii tarii, cati am mai ramas, ar trebui sa jubilam. Senatorul Iliescu, asaltat in propria factiune, si-a amintit un dicton latin. Cum ar spune stramosii romani, "sic transit gloria mundi!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.