Vicepremierul George Copos s-a prezentat, ieri, in fata procurorilor anticoruptie, de data aceasta insotit de un avocat, pentru a semna procesul-verbal de luarela cunostinta a acuzatiilor care i-au fost aduse in dosarul "Loteria", ne-a informat purta

Vicepremierul George Copos s-a prezentat, ieri, in fata procurorilor anticoruptie, de data aceasta insotit de un avocat, pentru a semna procesul-verbal de luarela cunostinta a acuzatiilor care i-au fost aduse in dosarul "Loteria", ne-a informat purtatorul de cuvant al Departamentului National Anticoruptie, Livia Saplacan.
Potrivit aceleiasi surse, Gheorghe Copos si Gilio Giuzepe Roza sunt acuzati de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata, iar directorul general al Companiei Nationale Loteria Romana, Nicolae Cristea, de complicitate la evaziune fiscala. Urmarirea penala impotriva celor trei oameni de afaceri a demarat la 11 ianuarie 2006, ne-a mai spus Livia Saplacan.
Anchetatorii sustin ca, in cursul anului 2004, "in calitate de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie din cadrul SC Ana Electronic SA, invinuitul Gheorghe Copos, impreuna cu Gilio Giuzepe Roza, administrator la SC Romtour SRL si cu sprijinului invinuitului Nicolae Cristea, director general la Compania Nationala Loteria Romana, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale si au prejudiciat bugetul de stat cu suma de peste 40 miliarde ROL, prin realizarea unei tranzactii fictive, cu ocazia vanzarii unui pachet de 38 spatii comerciale".
Biroul de presa al DNA ne-a informat ca prejudiciul adus bugetului de stat este de peste 1 milion de euro.

Luni se considera nevinovat

Cu numai o zi in urma, seful DNA anuntase ca vicepremierului i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, dar acesta nu a semnat procesul verbal de luare la cunostinta, ceea ce facea practic imposibil furnizarea unor noi informatii legate de acest caz.
"George Copos s-a prezentat la DNA pentru a i se aduce la cunostinta invinuirile, dar inteleg ca nu a semnat procesul verbal si a cerut termen pentru angajarea unui aparator", a declarat Morar, precizand ca, potrivit legii, persoana cercetata nu e obligata sa fie asistata de un avocat atunci cand este incunostiintata despre inceperea urmaririi penale, dar poate solicita acest lucru.
Numai ca, luni, inainte de a intra in sediul DNA, George Copos a declarat presei ca nu are nevoie de avocat pentru ca este nevinovat, exprimandu-si "increderea in profesionalismul procurorilor si in modul in care acestia deruleaza ancheta". Tot atunci a spus ca "toate operatiunile care au vizat grupul de firme Ana au fost corecte si ca toate obligatiile financiare catre stat au fost platite la timp".
Pe de alta parte, seful DNA a confirmat ca punerea sub acuzare a lui George Copos a survenit investigatiilor din dosarul inregistrat in perioada fostei conduceri a PNA. "Este acelasi dosar. Pe langa actele de urmarire penala se afla un raport al Curtii de Conturi si un raport al specialistilor DNA. Faptele sunt aceleasi", a spus seful DNA. El a aratat ca declansarea urmaririi penale impotriva unei persoane nu il obliga pe procuror sa o audieze pe aceasta inainte de a fi pusa sub acuzare. "Procurorul poate sa inceapa urmarirea penala fara sa o citeze (pe persoana urmarita penal - n.r). Actul de urmarire penala este un act unilateral, care nu este conditionat de luarea declaratiei persoanei inainte de a fi inceputa urmarirea penala", a spus Morar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.