Primarul general Adriean Videanu vrea sa-i indatoreze pe locuitorii Capitalei cu 74 de milioane de euro de la Banca Mondiala, pentru investitii pe care ar trebui sa le faca Apa Nova, societatea franceza careia municipalitatea Bucurestilor i-a concesi
Primarul general Adriean Videanu vrea sa-i indatoreze pe locuitorii Capitalei cu 74 de milioane de euro de la Banca Mondiala, pentru investitii pe care ar trebui sa le faca Apa Nova, societatea franceza careia municipalitatea Bucurestilor i-a concesionat serviciile de apa si de canalizare. Si aceasta, dupa ce Primaria Capitalei mai are un contract de imprumut cu banca, de 30 de milioane de euro, aflat in derulare pentru statia de la Crivina. Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a refuzat insa, in sedinta de ieri, sa-l imputerniceasca pe edilul-sef sa negocieze si sa semneze contractul. Potrivit proiectului de hotarare supus votului consilierilor municipali, Banca Mondiala ar asigura 55% din imprumut, 35% ar fi suportat din bugetul local, dar nici bugetul de stat nu ar fi scapat: in art. 5 al documentului, se stipuleaza ca "serviciul anual al datoriei publice (rate de capital, dobanzi etc.) corespunzand imprumutului ce urmeaza a fi contractat de la Banca Mondiala (65% din valoarea totala a proiectului) va fi suportat de la bugetul de stat". Astfel, toti romanii ar contribui, prin bugetul de stat, la finantarea unor investitii pe care ar trebui sa le faca Apa Nova, daca alesii nostri ar fi fost capabili sa incheie contractul de concesiune a serviciilor de apa in favoarea bucurestenilor.
Alianta PSD-PNL
Este pentru prima data cand consilierii CGMB, atat cei din partea PSD, cat si ai Aliantei D.A., iau o atitudine concreta impotriva lipsei de interes manifestata de conducerea municipalitatii fata de activitatea societatii Apa Nova. Astfel, Doru Giugula, Victor Stan si Liviu Goncea (PSD), in ciuda faptului ca au facut parte din echipa CGMB din mandatul trecut care a aprobat contractul de concesiune cu societatea franceza, acum nu numai ca si-au convins colegii de partid (17 la numar) sa nu voteze contractarea imprumutului, dar i-au cerut in mod ferm primarului general sa aduca informari periodice asupra activitatii Apa Nova. "Am cerut in repetate randuri o informare asupra activitatii Apa Nova, ce au facut ei in cinci ani, si ne-ati ignorat total. Acum, pentru ca vorbim de bani publici in contractul pe care doriti sa-l incheiati, va intreb daca, atunci cand ati facul calculul acestui imprumut, ati luat in considerare bugetul consolidat al Capitalei, sau bugetul real", a intrebat Goncea. "Am cerut un raport in privinta reprezentarii CGMB in Consiliul de Administratie al Apa Nova, dar si al regiilor si administratiilor aflate in subordinea noastra", a solicitat Stan. "Nu stim, in prezent, care este patrimoniul Primariei Municipiului Bucuresti, astfel incat sa putem stabili la ce nivel ne putem indatora, sa stie si generatiile viitoare cat vor plati pentru creditele municipalitatii", a cerut si Giugula.
Videanu, ingaduitor
Adriean Videanu le-a explicat consilierilor generali, pe de o parte, ca gradul de indatorare se stabileste in functie de veniturile proprii ale municipalitatii, si nu de patrimoniu, iar pe de alta, ca investitiile care urmeaza sa fie realizate din imprumutul de 74 de milioane de euro se vor face in sectoarele 1 si 6 ale Capitalei, exact in zonele inundate anul trecut, iar creditul va fi contractat, de fapt, de Ministerul Mediului. "Noi nu facem decat sa-i ajutam pe colegii nostri de la primariile sectoarelor 1 si 6. Creditul nu va afecta bugetul Capitalei, ci bugetele sectoarelor respective (!?!), de unde vom transfera banii. Este un angajament pe care Romania l-a luat fata de Uniunea Europeana, acela de realizare a 600 km de canalizare. Beneficiarul acordului subsidiar este Ministerul Mediului, iar 65% din proiect este garantat de bugetul statului", a precizat primarul general. In privinta activitatii Apa Nova, Videanu s-a aratat extrem de ingaduitor: "V-am explicat ca suntem intr-o perioada de analiza a activitatii acestei societati. Ce, s-au terminat cei cinci ani? Nu, asa ca asteptam incheierea acestuio an pentru a face evaluarea Apei Nova. Si eu sunt curios sa vad ce a facut pana acum", a spus primarul general.
Consilierii generali cer scaderea pretului la apa
De partea cealalta a barierei politice, Alexandru Baleanu (PNL), presedintele Comisiei de Utilitati Publice din cadrul CGMB, a cerut scaderea pretului apei potabile pentru populatie, asa cum este prevazut in contractul cu Apa Nova. "De cinci ani, municipalitatea face investitii de mii de miliarde (lei vechi, n. red.) in alimentarea cu apa si in canalizare. Sunt banii cetatenilor. Pana acum, nu s-a luat nici o masura pentru modificarea negativa a tarifelor practicate de Apa Nova, asa cum prevede contractul de concesiune. In plus, doriti acum sa contractati un imprumut pentru investitii ce se vor face in zona concesionata, asa ca Apa Nova trebuie sa le realizeze. An de an, Apa Nova si-a marit cifra de afaceri, in conditiile in care consumul pe cetatean a scazut. Curtea de Conturi va interveni, in caz ca nu se face reducere de cel putin 10% din pretul apei. Solicitam, totodata, sa ne prezentati cifrele investitiilor realizate de Primaria Capitalei si de primariile de sector in sistemul de alimentare cu apa. De asemenea, o problema este si modificarea, de catre Apa Nova, a sistemului de facturare a apei; peste 10% din bucuresteni au acum de platit volume de 2-3 ori mai mari de apa. Cred ca aici are o raspundere mare si directorul Directiei de Utilitati Publice din Primaria Capitalei, dar acesta este in CA al Apa Nova, si nu are cum sa reprezinte interesele bucurestenilor", a precizat Baleanu.
Contractul de concesiune (tinut secret cinci ani) a fost castigat prin licitatie de Compagnie Generale des Eaux, din Franta (devenita ulterior Vivendi Water si acum Veolia), in martie 2000, si a fost semnat tot in acea luna de primarul general de atunci, Viorel Lis. Documentul a intrat in efectivitate la 17 noiembrie 2000, si prevedea un tarif pentru metrul cub de apa in jurul a 0,6 euro. Desi tariful licitat in lei era stipulat sa ramana fix - si, mai mult, sa scada treptat, din cinci in cinci ani -, el a fost majorat inca din primul an, de sase ori, ajungand de la 4300 lei/mc la 6200 lei/mc. Acum pretul apei este de circa 9000 mii de lei vechi/mc. Ulterior, s-a creat firma mixta romano-franceza Apa Nova Bucuresti, cu capitalul de 35 milioane euro al Veolia si cu aportul de patrimoniu al Primariei Capitalei, in raporturi egale. Patrimoniul municipal a fost insa subevaluat, astfel ca, in prezent, primaria a ramas doar cu 16% din actiuni.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.