Echipe de salvare compuse din aproximativ 600 de persoane continuau ieri sa caute in resturile fumegande ale avionului militar slovac, prabusit joi noaptea in apropiere de Telkibanya, in nord-estul Ungariei, trupurile neinsufletite ale celor 42 de victime, majoritatea membri ai misiunii NATO in provincia sarba Kosovo (KFOR).

DEZASTRU. ""Este sigur ca 44 de oameni au murit, iar unul a supravietuit"", a declarat purtatorul de cuvant al politiei ungare, Laszlo Garamvolgyi, in cadrul unei conferinte de presa. Avionul s-a prabusit intr-o regiune muntoasa, acoperita de zapada, situata la doar 20 de kilometri distanta de baza militara de la Kosite (Slovacia), unde aparatul urma sa aterizeze. Singurul supravietuitor a fost transportat cu o ambulanta la spitalul din Kosite, iar Garamvolgyi a declarat, intr-o prima faza, ca acesta este foarte grav ranit, avand sanse reduse sa supravietuiasca. Mai tarziu, in cursul zilei, surse medicale au anuntat ca starea victimei s-a stabilizat, sansele de supravietuire fiind reale.
Explodand la sol, avionul a devastat padurea in care
s-a prabusit pe o distanta de 600 de metri lungime si 40 latime, resturile aparatului fiind imprastiate pe o suprafata de 1.800 de metri patrati. In ceea ce priveste cauzele accidentului, pentru moment, ministrul ungar al Apararii, Ferenc Juhasz, a declarat ca singurul fapt neobisnuit este acela ca avionul militar slovac se abatuse trei kilometri de la culoarul de zbor.