Administratorul unei firme timisorene este cercetat penal de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului instantei supreme, dupa ce a creat statului un prejudiciu de apr

Administratorul unei firme timisorene este cercetat penal de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului instantei supreme, dupa ce a creat statului un prejudiciu de aproape 100 de miliarde de lei vechi. Nicolae Bradiceanu, administrator al SC Companagra SRL, este dat, deocamdata, in urmarire generala, presupunandu-se ca s-ar ascunde in Italia.
Ancheta in acest caz a fost demarata la jumatatea anului trecut de catre politistii Sectiei Regionale de Politie Transporturi Timisoara, in urma unei sesizari a Garzii Financiare. Potrivit sefului Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul acestei sectii, inspector principal Florin Bostina, initial s-a trecut la verificarea unei facturi potrivit careia de la SC Mirines Timis s-ar fi cumparat o cantitate foarte mare de produse petroliere neaccizate de catre SC PLS Nenad&Co, administrata la timpul respectiv de Nicolae Bradiceanu.
Incercand sa dea de urma acestuia, politistii si comisarii Garzii Financiare au aflat ca societatea cu pricina a fost cumparata de Veronica Ciuca, femeie de serviciu a unei scoli generale din judet, achizitia actiunilor societatii de catre aceasta facandu-se din ordinul lui Bradiceanu. "Din rulajele de cont a reiesit o alta ilegalitate: SC PLS Nenad&Co a cumparat cereale de la SC Infadres SRL Timisoara (si ea vanduta recent unui cetatean din Bosnia Hertegovina) creandu-se statului un prejudiciu stabilit initial la peste 3 miliarde de lei vechi. Totodata, am cerut Garzii Financiare sa stabileasca si prejudiciul creat prin achizitionarea produselor petroliere neaccizate, valoarea acestuia ridicandu-se la 3.354.302 lei noi (33,5 miliarde de lei vechi). Din urmatoarele verificari am stabilit ca acelasi Bradiceanu a cesionat actiunile firmei, la cabinetul avocatului Claudia Vasi, unei persoane fara adapost pe nume Platica. Din pacate, n-am reusit sa-l gasim pe acesta din urma", ne-a mai spus Bostina, informandu-ne ca din aproape in aproape s-a ajuns la cealalta societate administrata de Bradiceanu - SC Companagra SRL Timisoara.
In privinta acesteia, insa, prejudiciul creat prin neinregistrarea veniturilor in evidentele contabile si implicit prin neplata taxelor catre stat, prejudiciul a fost de 6.334.995 lei noi (63.3 miliarde de lei vechi). "Modul de operare era urmatorul: Bradiceanu cumpara cereale de la persoane particulare, adauga TVA aferent, inregistra valorile in contabilitate si revindea granele unor centre mari de colectare a cerealelor - cum ar fi Cerealcom - sau cerea returnarea Taxelor pe Valoarea Adaugata", ne-a declarat inspectorul, precizand ca dosarele au fost conexate si trimise spre solutionare DIICOT pentru ca valoarea totala a prejudiciului depaseste un milion de euro.

Record: 1.000.000.000.000 lei prin 11 firme

Activitatea infractionala desfasurata de Nicolae Bradiceanu, prin firma SC Companagra SRL Timisoara face obiectul unei alte anchete efectuate de comisarii Garzii Financiare. Asa cum am mai scris, de la inceputul anului trecut, comisarii Garzii Financiare au descoperit 11 firme-fantoma, toate in judetul Timis, care au creat statului un prejudiciu estimat la peste 1.000 de miliarde de lei.
Acestea sunt SC Anaporex SRL din Bulgarus, SC Romad Impex SRL din Giroc, SC Medana SRL (asociat unic Luminita Radulescu, fugita in Austria, sotia lui Petre Antonie Radulescu - si el cercetat intr-un alt dosar penal, Sc Bojan Trade SRL din Timisoara, Sc Orient Expres SRL din Lugoj si SC Desamir Compact SRL din Bulgarus (administrator Simon Adolf), SC Company Regen SRL, SC Granagra SRL, SC Silocer SRL si SC Companagra SRL (administratori Nicolae Bradiceanu si Dana Rodica Boboc) si SC Betagro SRL din Bethausen.
Comisarii sustin ca, in perioada 1999 - 2004, s-au ridicat de la DGFP Timis, in numele SC Anaporex, 1.600 de facturi fiscale. Persoanele care au semnat pentru aceste documente cu regim special sunt Simon Adolf (500 buc.), Silviu Sincari (500 buc.), Cornel Plesu (250 buc.), Vasile Mihaluca (100 buc.) si Dana Rodica Boboc (250 buc.).
"Simon Adolf si Silviu Sincari nu apar ca persoane care sa aiba legatura cu Anaporex, asa cum reiese din istoricul firmei trimis noua de catre Oficiul Registrului Comertului", ne-a declarat, la sfarsitul anului trecut, comisarul sef Olari, precizand ca, printre seriile acestor facturi, se regasesc si cele emise catre Infadres SRL. Prejudiciul, estimat de comisari, s-a ridicat la 4.964.712 RON, dintre care 2.820.856 RON reprezinta impozitul pe profit, restul de 2.143.856 RON fiind TVA.
In urma acestor constatari, comisarii Garzii Financiare Timis au trimis sesizari Parchetului, Inspectoratului Judetean de Politie Timis si DGFP, cerand continuarea verificarilor in vederea stabilirii cu exactitate a prejudiciului creat si a tuturor persoanelor implicate.
In Nota, comisarii mentioneaza ca "potrivit prevederilor Legii 31/90 republicata si a art. 10 pct. 1 din Legea 82/91 republicata in 2005, ale Codului penal si ale celui de procedura penala, vinovatia apartine administratorului societatii, Petru Antonie Radulescu". De asemenea, comisarii au atras atentia organelor de control asupra faptului ca facturile fiscale au fost ridicate de mai multe persoane, printre care si Simon Adolf, Nicolae Bradiceanu si Dana Rodica Boboc, implicati in alte opt cercetari penale desfasurate de Garda Financiara: SC Desamir Compact SRL, SC Orient Expres SRL, SC Sav Betagro SRL, SC Company Regon SRL, SC Granagro SRL, SC Companagra SRL, SC Silocer SRL si SC Bojan Trade SRL.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.