In prima jumatate a anului trecut, in retelele romanesti de telefonie mobila s-au inregistrat 732 de milioane de SMS-uri si 9,4 milioane de MMS-uri. Analistii de piata spun ca diferenta este provocata de pretul ridicat pentru MMS. Prin Mesaje Mult
In prima jumatate a anului trecut, in retelele romanesti de telefonie mobila s-au inregistrat 732 de milioane de SMS-uri si 9,4 milioane de MMS-uri. Analistii de piata spun ca diferenta este provocata de pretul ridicat pentru MMS. Prin Mesaje Multimedia poti trimite si primi fotografii color sau imagini animate, insotite de texte si sunete. Poti face o poza cu celularul tau, careia ii poti atasa sunet si text. Pentru piata romaneasca, pretul standard pentru un MMS (in retelele Orange si Connex-Vodafone) este de 0,19 dolari, in timp ce pentru un SMS, pretul standard este de 0,07 dolari. Orange a lansat in Romania serviciul MMS la sfarsitul lui 2002, la o distanta de mai bine de trei de la lansarea serviciului SMS. PIATA ROMANEASCA. Potrivit ultimului raport prezentat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (piata comunicatiilor electronice), pe primul semestru din 2005 s-au inregistrat in Romania 9,4 milioane de MMS-uri (crestere de 224% fata de 2004) si 732 milioane SMS-uri. O diferenta uriasa, pentru care operatorii romani de telefonie mobila au cateva explicatii. Pe de-o parte, noutatea serviciului (in comparatie cu SMS), pe de alta parte, accesul la telefoane compatibile MMS, este de parere Alina Balsanu, Senior Product Manager Orange Romania. ""Pana va ajunge la maturitate acest serviciu vor trebui sa mai treaca cativa ani, in timp ce SMS-ul este un serviciu ajuns la maturitate si cu o rata mare de adoptie in cadrul utilizatorilor de telefonie mobila"", spune reprezentantul Orange. COMPATIBILITATE. ""Telefoanele compatibile MMS, care sunt telefoane de generatie noua, cu ecran color si camera foto incorporata, sunt telefoane care au fost lansate incepand cu sfarsitul anului 2002 si inceputul anului 2003. Prin urmare, accesul la telefoane compatibile MMS a fost unul din elementele cu importanta mare in utilizarea acestui serviciu"", spune Alina Balsanu.
In anul 2005 clientii Orange au transmis de sase ori mai multe mesaje multimedia decat in 2004. PARERILE STRAINILOR. Potrivit unui recent raport Informa Telecoms&Media, pretul este motivul principal pentru care serviciile MMS au ramas atat de mult in urma SMS-urilor. Unii operatori au ajuns sa ""ceara"" pentru un MMS preturi de patru ori mai mari decat pentru un SMS.
""Abonatii nu sunt dispusi sa plateasca tarifele atat de mari pentru MMS-uri si pana cand nu se va apropia de costul unui SMS, volumul MMS-urilor va ramane scazut"", a declarat Kester Mann, analist Informa Telecoms & Media.
""Interoperabilitatea, modul de utilizare, terminalele disponibile sunt alti factori importanti, dar pretul ramane principala cauza"", a adaugat analistul Informa. TRAFIC GLOBAL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.