Tarifele pentru asigurarile obligatorii auto incheiate incepand cu 1 ianuarie 2007 au fost liberalizate total, avand in vedere ca polita RCA va fi unificata cu asigurarea Carte Verde obligatorie pentru iesirea din tara a masinilor inmatriculate in Ro
Tarifele pentru asigurarile obligatorii auto incheiate incepand cu 1 ianuarie 2007 au fost liberalizate total, avand in vedere ca polita RCA va fi unificata cu asigurarea Carte Verde obligatorie pentru iesirea din tara a masinilor inmatriculate in Romania. Astfel, societatile de asigurari isi vor stabili tarifele, insa vor fi obligate sa le faca publice, iar modificarile vor trebui anuntate cu trei luni inainte de aplicare. Societatile de asigurari, autorizate sa incheie polite RCA, au anuntat, deja, tarifele si pentru 2007. In anumite cazuri, majorarile pot ajunge chiar la 100%. Pana in prezent, tarifele RCA erau fixe (cu o marja de variatie) si erau stabilite pe un an de catre CSA. Desi unificarea celor doua polite se va realiza incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru ca masinile inmatriculate in Romania sa poata iesi din tara doar in baza RCA si a numarului de inmatriculare, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, constituit de asiguratorii care practica RCA, trebuie sa semneze acordul multilateral de garantare. Pentru a putea semna acest acord, Fondul pentru protectia victimelor strazii, constituit de asiguratori, va trebui sa ajunga insa la un nivel agreat de Uniunea Europeana. Presedintele CSA, Nicolae Crisan (foto), a spus ca Fondul va ajunge la sfarsitul anului 2006 de circa 11,5-12 milioane de euro, fond creat din contributia societatilor de asigurari, insa nu se stie daca aceasta suma va fi suficienta.
75% din masini au polita RCA
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) vor efectua, pana la data de 1 februarie, prima comparare a bazelor de date pentru a depista vehiculele pentru care nu a fost incheiata asigurarea auto obligatorie (RCA) sau nu a fost efectuata inspectia tehnica periodica (ITP). Potrivit OUG 189/2005, persoanelor astfel identificate le vor fi trimise instiintari cu privire la necesitatea intrarii in legalitate. In cazul in care pana la urmatoarea comparare trimestriala, respectiv 31 martie 2006, situatia nu se schimba, inmatricularea vehiculelor respective se suspenda, posesorii fiind pasibili de amenda cuprinsa intre 30 si 50 de milioane de lei vechi in cazul in care sunt prinsi cu aceste vehicule in circulatie. "Revocarea suspendarii inmatricularii se efectueaza la cererea titularului inmatricularii in baza dovezii incheierii asigurarii RCA si efectuarii ITP", a declarat Florin Radulescu, reprezentantul MAI. Inmatricularea va fi suspendata din oficiu si pentru vehicule pentru care nu s-a solicitat preschimbarea vechilor modele ale certificatelor de inmatriculare. "Va ramane in uz ultimul model aflat in circulatie, emis incepand cu anul 1997, celelalte trei modele trebuind sa fie preschimbate pana la 28 martie 2006", a precizat Radulescu. Potrivit reprezentantilor CSA, baza de date va permite stabilirea corecta a gradului de cuprindere in asigurarea vehiculelor. "In 2002, ponderea vehiculelor inmatriculate care aveau incheiata o polita RCA era estimata la 50%. Ultimele cifre arata ca acum ne apropiem de 75%. Deci, doar trei milioane de vehicule sunt asigurate", a afirmat Albin Biro, membru in Consiliul CSA. El a mai spus ca intrarea in functiune a bazei de date va permite identificarea masurilor pentru atingerea standardelor europene in privinta asigurarilor auto, si anume 90% din totalul vehiculelor aflate in circulatie in fiecare stat membru al UE.
Trei firme de asigurari in pragul suspendarii
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va decide astazi soarta a trei societati de asigurari care se pare ca nu isi vor putea majora capitalul social conform reglementarilor in vigoare. Potrivit unor surse din piata, activitatea companiilor Nationala, Provitas si ABG Insurance SA ar putea fi suspendata pana la clarificarea situatiei.
Aceleasi surse au declarat ca atat societatea Nationala, cat si ABG se afla in negociere cu companii importante in vederea fuziunii. In cazul Nationala ar putea fi vorba de compania Grawe, iar in cazul ABG, cumparatorul ar putea fi Alpha Insurance. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.