Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, a declarat ca postul de radio Total Sport FM, cel care a achizitionat de la FRF drepturile de difuzare pentru meciurile echipelor nationale "A", de tineret si de juniori, dar si pentru
Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, a declarat ca postul de radio Total Sport FM, cel care a achizitionat de la FRF drepturile de difuzare pentru meciurile echipelor nationale "A", de tineret si de juniori, dar si pentru Cupa si Supercupa Romaniei, precum si pentru Divizia B, are sanse extrem de mici de a-si mari aria de acoperire, care cuprinde in acest moment Capitala (cu unele exceptii) si cateva imprejurimi ale acesteia. "Extinderea nu poate fi facuta decat in doua feluri: fie sa cumpere licente de pe piata - si nu cred ca este disponibila in acest moment o retea nationala de vanzare, fie sa obtina licente de la CNA, prin concurs - si nici acest lucru nu este posibil", a declarat Ralu Filip. "Cand respecti publicul, trebuie sa ai acoperire nationala inainte de a obtine exclusivitatea, nu sa faci o promisiune", a explicat Ralu Filip. Declaratiile presedintelui CNA au venit dupa ce Ionut Lupescu, director general al FRF si cel care a vandut drepturile amintite, si Bogdan Popescu, director la Total Sport FM, au declarat ca postul de radio va acoperi intreaga suprafata a Romaniei pana la primul meci al "tricolorilor". Mai mult, Lupescu a mai spus ca in afara de Total Sport FM nu a mai fost nimeni interesat de aceste drepturi, pentru ca, ieri, Ovidiu Miculescu, director la Europa FM si Radio 21, sa precizeze ca ar fi dorit sa difuzeze meciurile Nationalei. Referitor la declaratia lui Lupescu, care a spus ca FRF nu era obligata sa organizeze licitatie conform legii achizitiilor publice, Ralu Filip a precizat ca acest lucru este gresit inteles. "Sa nu confundam achizitiile publice cu drepturile exclusive. Legea concurentei se aplica pentru toate institutiile, si pentru cele private, si pentru cele publice", a explicat presedintele CNA, care a mai spus ca aceasta problema nu exista doar in Romania. "In Italia este o ancheta acum a Consiliului Concurentei impotriva Mediaset, iar Comisia pentru Concurenta a intervenit deja in Germania si in Anglia pentru a se respecta reglementarile", a conchis Filip. Acesta a explicat ca, in conformitate cu normele europene, astfel de tranzactii trebuie sa se faca in conditiile unei licitatii transparente la care sa poata participa toate posturile de radio si de televiziune de pe piata. "In felul acesta se respecta competitia dintre posturile de radio si televiziune, dar si interesul publicului. Iata ca exclusivitatea la radio a fost obtinuta de un post care nu se prinde decat in Bucuresti si nici aici nu se aude peste tot", a declarat Filip. Postul de radio Total Sport FM a cumparat de la FRF drepturile exclusive de retransmisie radiofonica pentru meciurile echipelor nationale "A", de tineret si de juniori, partidele din Cupa si Supercupa Romaniei, precum si pentru meciurile din Divizia B. Potrivit FRF, contractul de cedare a drepturilor de transmisie, incheiat pe 12 ianuarie, va intra in vigoare de la 1 februarie 2006, el fiind valabil pana la sfarsitul anului 2007.
Sesizare la Consiliul Concurentei
Consiliul National al Audiovizualului a decis in sedinta sa de ieri sa sesizeze Consiliul Concurentei cu privire la acordarea, de catre Federatia Romana de Fotbal, a drepturilor exclusive de difuzare radiofonica a unor meciuri de fotbal postului Total Sport FM. Attila Gasparik, vicepresedinte al CNA, s-a aratat indignat de faptul ca FRF a acordat postului amintit drepturile exclusive de difuzare pentru meciurile echipelor nationale "A", de tineret si de juniori, partidele din Cupa si Supercupa Romaniei, precum si pentru meciurile din Divizia B. "Si cand joaca Satu Mare cu Bacau ce facem, ascultam meciul la Bucuresti?", a intrebat el, aratand ca, pana acum, meciurile din Divizia B erau difuzate de posturile regionale ale radioului public. Ralu Filip, presedintele CNA, a spus ca este vorba despre aceeasi problema ca si in cazul acordarii de catre Liga Profesionista de Fotbal, a drepturilor exclusive de difuzare a meciurilor la televiziune, postului Telesport. Filip a spus ca, in mod normal, FRF ar fi trebuit sa organizeze o licitatie la care sa participe toate posturile de radio interesate, fapt care nu s-a intamplat in cazul tranzactiei de la inceputul acestui an. "Nici faptul ca inainte dadeau drepturile postului public de radio nu era in regula", a apreciat Filip, spunand ca si atunci negocierile se faceau in lipsa unei licitatii publice. Gasparik a precizat ca Ovidiu Miculescu, directorul Europa FM si Radio 21, a afirmat ca ar fi fost interesat sa difuzeze meciurile de fotbal, dar nu a avut posibilitatea sa liciteze pentru aceste drepturi. Sesizarea care va fi inaintata Consiliului Concurentei priveste "modul in care FRF a incredintat in mod direct postului de radio Total Sport FM drepturile exclusive de a transmite meciurile". Potrivit lui Filip, FRF a incalcat, astfel, regulile concurentei, dar si interesul publicului, dat fiind ca postul Total Sport FM este receptionat doar in Bucuresti.
Ieri, Bogdan Popescu, director la Total Sport FM, a spus ca postul "are si ale variante, in afara licentelor CNA", pentru a-si mari aria de acoperire. "Avem mai multe variante de dezvoltare si vom decide pe care o vom alege. Ne vom tine de promisiune, astfel incat sa ne asculte toata tara", a spus Popescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.