Noul sistem de subventionare a sectorului zootehnic adoptat de Guvern va afecta serios atat activitatea producatorilor de lapte, cat si adaptarea la cerintele Uniunii Europene, potrivit Asociatiei Patronale din Industria Laptelui. Reprezentantii patr

Noul sistem de subventionare a sectorului zootehnic adoptat de Guvern va afecta serios atat activitatea producatorilor de lapte, cat si adaptarea la cerintele Uniunii Europene, potrivit Asociatiei Patronale din Industria Laptelui. Reprezentantii patronatului se tem ca, in 2006, acordarea subventiilor de la bugetul de stat nu va incuraja "atingerea cotei obtinute in negocierile cu UE si imbunatatirea calitatii laptelui - materie prima preluata de la producatori", se arata intr-un comunicat al asociatiei. Astfel, Guvernul a decis, in luna decembrie a anului trecut, ca subventiile acordate de la bugetul de stat pentru cresterea animalelor de lapte sa nu mai fie acordate pe litrul de lapte, ci pe cap de animal, cu un supliment financiar pentru fermele care beneficiaza de un certificat ecologic sau care si-au inregistrat animalele in registrul genealogic al ministerului de resort.

"Incurajarea productiei la negru"

Noul sistem de acordare a sprijinului financiar nu deosebeste destinatia finala a produsului obtinut in ferma (lapte, carne etc.) si nu incurajeaza valorificarea laptelui in unitatile de prelucrare, considera asociatia. "Acest lucru va duce la o incurajare a productiei la negru, atata vreme cat subventia nu mai este conditionata de prelucrare in unitatile aprobate", spun reprezentantii acestui sector.
Fermierii vor primi mai putini bani si mult mai rar, adica maximum de doua ori pe an, potrivit noii structuri de alocare a fondurilor. "Singurii fermieri care vor putea beneficia de doua incasari pe an sunt cei ale caror animale vor fata intre 1 ianuarie - 1 mai", se mai arata in comunicatul asociatiei patronale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.