Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a denuntat, ieri, existenta unui grup de interese in jurul presedintelui Traian Basescu, in centrul caruia s-ar afla senatorul PD Cornelia Cazacu si consilierul prezidential Adriana Safto

Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a denuntat, ieri, existenta unui grup de interese in jurul presedintelui Traian Basescu, in centrul caruia s-ar afla senatorul PD Cornelia Cazacu si consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Contactate de agentia Mediafax, atat Cornelia Cazacu cat si Adriana Saftoiu au dezmintit acuzatiile aduse de Mugur Ciuvica.
Intr-un comunicat remis, ieri, Agentiei Mediafax, Ciuvica acuza faptul ca in centrul acestui grup de interese, care beneficiaza de contracte de zeci de milioane de euro, se afla senatorul democrat Cornelia Cazacu si sotul acesteia, Danut Cazacu, care a detinut functia de consilier general al PD in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Afaceri ascunse in spatele "unor doamne septuagenare"

Potrivit lui Ciuvica, grupul de interese al familiei Cazacu a fost consiliat pana in decembrie 2004 de Adriana Saftoiu.
Totodata, Ciuvica sustine ca familia Cazacu isi ascunde afacerile in spatele unor doamne septuagenare. In acest sens, el precizeaza ca mama senatoarei Cazacu, care are 70 de ani si locuieste in localitatea Urlati, patroneaza firma care a primit de la Primaria Generala din Capitala contractele pentru repararea marilor bulevarde ale Capitalei.
Mugur Ciuvica mentioneaza, in acest context, ca Adriana Saftoiu a fost consilierul uneia dintre firmele familiei Cazacu, inainte de a detine functia de consilier prezidential.
Porivit lui Ciuvica, in 30 august 2005, in cadrul "Programului de gestionare si intretinere postgarantie 2005-2010" au fost semnate la Primaria Capitalei contractele prin care bulevardele din Bucuresti, iesite din perioada de garantie, au fost concesionate pentru intretinere unor firme private.
El spune ca unul dintre castigatorii acestor "contracte fabuloase" este firma Eurovia International Construct SA, care a primit un contract in valoare 633.962.120.000 lei vechi + TVA (echivalentul a circa 21.000.000 euro).
Totodata, Ciuvica mentioneaza ca, potrivit Registrului Comertului, firma Eurovia apartine unor persoane ale caror nume nu spun nimic.
Potrivit datelor acestuia, actionarul principal este Elena Gheorghe (38,38% din actiuni), o doamna care va implini anul acesta 70 de ani si care locuieste in orasul Urlati din judetul Prahova, Elena Gheorghe fiind si cenzorul societatii.
Ciuvica precizeaza ca urmatorul in ordinea numarului de actiuni este Ilie Dan Cristescu, cu 16,07% din actiuni, acesta fiind si administrator al societatii, intre actionari regasindu-se Ioana Alexandra Cazacu si Niculina Daniela Cristescu.

Mama de senator PD, plus cumnati, surori si fiice

"Doamna de 70 de ani din Urlati care face afaceri de zeci de milioane de euro in Bucuresti este ruda a unui politician important. Elena Gheorghe este mama Corneliei Cazacu, senator PD si sefa Organizatiei de Femei a Partidului Democrat", precizeaza Ciuvica, adaugand ca pachetul majoritar de actiuni al Eurovia este controlat in intregime de familia senatoarei PD.
Ciuvica mentioneaza, totodata, ca Ilie Dan Cristescu este cumnatul Corneliei Cazacu, Niculina Daniela Cristescu este sora Corneliei Cazacu, iar Ioana Alexandra Cazacu este fiica aceleiasi Cornelia Cazacu, impreuna, membrii familiei senatoarei Cazacu detinand 57,13% din Eurovia.
Potrivit comunicatului remis de Ciuvica, presedintele Consiliului de Administratie al Eurovia este Danut Cazacu, sotul Corneliei Cazacu.
Ciuvica spune ca Danut Cazacu, fost consilier general PD la Primaria Capitalei, a devenit cunoscut in ianuarie 2002 in urma publicarii rezultatelor anchetei Corpului de Control al primului-ministru referitoare la afacerile pe care consilierii locali le faceau cu Primaria Municipiului Bucuresti.

S-au lipit de asfaltul Capitalei

Ciuvica arata, totodata, ca in cadrul Raportului citat se mentioneaza ca "domnul consilier PD Cazacu Danut este asociat/actionar a doua societati: Dacon SRL si Ralexim SA. Firma Ralexim SA este specializata pe lucrari de drumuri (covoare asfaltice si reparatii). Cea mai mare parte din veniturile realizate de aceasta societate au provenit din relatiile cu Administratia Strazilor, subordonata Primariei. Lucrarile au fost preluate prin licitatie sau prin atribuire directa. In total societatea domnului Cazacu Danut a contractat lucrari de 63 miliarde lei (aproximativ 2.165.000 dolari, la cursul de la acea vreme, n.n.)".
Totodata, Ciuvica arata ca, urmare a anchetei Corpului de Control al primului-ministru, Danut Cazacu a demisionat din functia de consilier municipal.
Potrivit datelor Primariei Capitalei, citate de Ciuvica, in timpul mandatului lui Traian Basescu, Eurovia a primit contracte pentru repararea unui numar foarte mare de bulevarde, strazi importante si piete din Bucuresti.
Potrivit lui Ciuvica, firma a asfaltat Bulevardul Unirii, Splaiul Unirii, DN1 Bucuresti - Ploiesti, Bulevardul Libertatii, Calea 13 Septembrie, Piata Constitutiei, Bulevardul Drumul Taberei, Bulevardul Bucurestii Noi s.a.m.d. Aceeasi firma a realizat reparatii curente la bulevardele, strazile si intersectiile importante din Sectorul 6.
Ciuvica mentioneaza, totodata, ca afacerile companiei cu Primaria Capitalei au continuat "sa infloreasca" si in mandatul lui Adriean Videanu, "un alt coleg de partid al senatorei Cazacu". El arata, in acest sens, ca in 15 decembrie 2005, Primaria anunta ca Eurovia a incheiat lucrarile de intretinere si reparatii curente (plombe si covorase) la bulevardele, strazile si intersectiile importante din Sectorul 5 (Bulevardul Elisabeta, Bulevardul Eroilor, Bulevardul Kogalniceanu, Piata Operei, Calea Ferentari, Soseaua Giurgiului s.a.m.d.).
Ciuvica mentioneaza ca punctul culminant l-a reprezentat contractul in valoare de circa 21.000.000 euro, primit de Eurovia pentru gestionarea si intretinerea postgarantie a unor strazi din Bucuresti, contract semnat in 30 august 2005 la Primaria Capitalei.
Presedintele GIP precizeaza ca, potrivit declaratiei de avere pe care a depus-o in mai 2005, Adriana Saftoiu, actual consilier prezidential, a fost, inainte de a veni la Administratia Prezidentiala, consilier al uneia dintre firmele familiei Cazacu, SC Remix-Rom 2000 SA.
Potrivit lui Ciuvica, Remix-Rom 2000 SA este, ca si Eurovia, o firma specializata in constructii de drumuri si autostrazi, fiind detinuta in totalitate de familia Cazacu. El arata ca actionarul majoritar este aceeasi doamna Elena Gheorghe, mama senatoarei Cornelia Cazacu, cu 66% din actiuni, alaturi de ea figurand in actionariat Lucsita Cazacu, "o alta doamna venerabila, care va implini in acest an 76 de ani".
Ciuvica arata ca Lucsita Cazacu este soacra Corneliei Cazacu si ca, pe langa cele doua septuagenare, ceilalti actionari ai Remix-Rom 2000 sunt cumnatul Corneliei Cazacu, Dan Ilie Cristescu, sora Corneliei Cazacu, Daniela Niculina Cristescu si fiica senatoarei Cazacu, Ioana Alexandra Cazacu.
Totodata, Ciuvica arata ca si Remix-Rom 2000 SA este o firma prospera. "Potrivit declaratiei de avere depusa in 10 ianuarie 2006 de Cornelia Cazacu, senatoarea are de incasat de la Remix-Rom 2000 SA suma de 230.000.000 lei vechi, reprezentand contravaloarea a 24,242% din actiunile firmei. De altfel, Cornelia Cazacu insasi a fost, pana sa fie aleasa senatoare, consiliera la Remix-Rom 2000 SA, fiind, asadar, colega de serviciu cu Adriana Saftoiu", se mai arata in comunicatul lui Ciuvica.

Adriana Saftoiu: Ciuvica trage concluzii tendentioase si nefondate

Mugur Ciuvica citeste declaratii de avere dar le interpreteaza eronat si speculativ, fara dovezi, a declarat, ieri, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Presedintiei, consilierul prezidential Adriana Saftoiu. "Ciuvica se bazeaza pe informatii pe care eu le-am facut publice, dar trage concluzii tendentioase si nefondate. Nu am facut nici un secret ca am lucrat la acea firma, iar in declaratia de avere din 2005 am precizat locul de munca si venitul castigat", a subliniat Adriana Saftoiu.
In opinia purtatorului de cuvant al Presedintiei, afirmatiile lui Ciuvica sunt departe de adevar. "De aici, pana la concluziile lui Ciuvica este cale lunga. Ca angajat in functia de consilier la acea firma nu am avut nici o legatura cu contractele si lucrarile derulate de firma respectiva", a precizat Saftoiu.

Cornelia Cazacu: Sunt indignata ca numele familiei mele este adus in "vartejul grupurilor de interese"

Senatorul PD, Cornelia Cazacu, sustine ca toate contractele derulate de Primaria Capitalei cu firmele familiei sale au fost obtinute legal, prin licitatie, si se declara indignata de faptul ca numele familiei sale este este adus in "vartejul grupurilor de interese".
Cornelia Cazacu a declarat, ieri, pentru Mediafax, ca toate lucrarile pe care firmele familiei sale - la care face referire Mugur Ciuvica - le-au derulat cu Primaria Capitalei au fost executate in urma unor licitatii. Ea a adaugat ca aceste firme au participat la diverse licitatii, castigand unele dintre acestea, iar pe altele pirezandu-le.
Cazacu a mai spus ca Mugur Ciuvica ar trebui sa demonstreze ca aceste lucrari au fost executate in urma unor contracte obtinute prin incredintare directa. "De foarte mult timp in Romania nu mai au loc astfel de incredintari directe", a adaugat senatorul PD, care a deplans faptul ca presedintele GIP lasa o urma de indoiala in acest sens in legatura cu contractele derulate de firmele familiei sale cu Primaria Capitalei. "Chiar nu stiu unde este ilegalitatea!", a adaugat ea.
Cornelia Cazacu a precizat ca, in anul 1993, impreuna cu sotul ei, sora sa si cumnatul sau, a pus pe picioare o afacere, iar in anul 2002, cand in Primaria Capitalei a izbucnit un mare scandal, sotul a renuntat la calitatea de consilier municipal in favoarea afacerilor.
Senatorul PD a mai declarat ca i se pare normal ca profitul firmelor la care este actionar sa-l imparta cu familia sa. Ea a precizat ca si-a cesionat actiunile mamei sale, pentru ca se saturase ca presa sa-i foloseasca numele pentru "tot felul de povesti inventate de unul sau de altul".
Cornelia Cazacu a mai spus ca sotul ei este inginer constructor si ca nu-l poate face pe acesta sa renunte la meseria lui.
Ea s-a declarat "indignata" de modul cum procedeaza Mugur Ciuvica si de faptul ca numele familiei sale este adus in "vartejul grupurilor de interese".

"Ciuvica minte!"

Cazacu l-a acuzat pe presedintele GIP ca "minte" atunci cand sustine ca, potrivit declaratiei de avere din mai 2005, senatorul PD ar fi avut de incasat de la firma Remix-Rom suma de 230 de milioane de lei. Cornelia Cazacu a precizat ca aceasta suma reprezinta indemnizatia de conducere a sotului ei si ca apare in declaratia sa de avere, deoarece trebuie sa treaca si veniturile sotului.
In ceea ce priveste relatia cu Adriana Saftoiu, Cornelia Cazacu a precizat ca este prietena de foarte multa vreme cu familia Saftoiu, iar in momentul in care actualul purtator de cuvant al presedintelui Traian Basescu a intrat in PD si-a dorit sa o aiba cat mai aproape.
Cazacu a sustinut ca, de aceea, Adriana Saftoiu a fost angajata la una din firmele sale pe postul de consilier de imagine. "Regret foarte mult ca a implicat-o pe Adriana Saftoiu, care este o persoana foarte speciala din toate punctele de vedere", a adaugat Cornelia Cazacu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.