In bucataria croata se reflecta diversitatea formelor de relief ale tarii. Pe mesele lor se gasesc fructe de mare, branzeturi alese, fripturi deosebite, legume de toate felurile. Si toate acestea vor fi insotite de vinuri aromate si diferite tipuri d

In bucataria croata se reflecta diversitatea formelor de relief ale tarii. Pe mesele lor se gasesc fructe de mare, branzeturi alese, fripturi deosebite, legume de toate felurile. Si toate acestea vor fi insotite de vinuri aromate si diferite tipuri de brandy.

Bucataria croata a suferit de-a lungul timpului influenta tarilor cu care se invecineaza. Daca in partea Marii Adriatice bucatele sunt asemenea celor italienesti, in centru se simte influenta Europei Centrale, in special a gastronomiei austro-ungare.
SPECIALITATI. Iesirea la mare i-a adus gastronomiei croate multe beneficii. Daca veti merge sa faceti plaja pe malul Adriaticii, veti avea ocazia sa va delectati cu foarte multe specialitati avand in compozitie fructe de mare sau peste. Acestea sunt preparate aproape in exclusivitate cu ulei de masline si au drept garnitura legume. In zona centrala a tarii turistii se pot delecta cu manistra od bobica - fasole cu supa de malai. Multe dintre mancarurile croate contin branza si legume, uneori amestecate si folosite ca umpluturi pentru ""pies"", un fel de gogosi locale.
Dintre specialitatile preparate din carne, croatii se pot lauda cu ""pasticada"" - carne de vita umpluta cu untura si prajita cu vin si mirodenii, friptura de Zagreb - carne de vitel umpluta cu sunca si cartofi, cotlet a la Zagorje. In nordul Croatiei, carnea de vanat este preparata in sos de smantana, pe cand in Dalmatia este fripta sau sotata in sos preparat din otet, ulei de masline, vin, prune si rozmarin.
In ceea ce priveste deserturile, in bucataria croata, vestul si estul isi dau intalnire. Veti gasi aici rozata - desert similar cu crema caramel, dar si varianta croata a baclavalelor.
BAUTURI. Pe langa bauturile importate, croatii mai consuma si brandy de prune, aromat cu diverse ierburi sau preparat din nuci. De asemenea se mai consuma si vin, dar cel mai cunoscut este Dignac - cu o concentratie de alcool de 14%-15%, un vin rosu consistent, din Peninsula Peljesac. In partea de nord a tarii, taria alcoolului scade, dar creste aciditatea. Tot in aceasta parte a Croatiei se prepara vinuri albe, usoare si aromate.

PATEU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.