Un student din Marea Britanie a descoperit, pe o masa dintr-un pub, un document ultra-secret al armatei britanice, in care se explicau, detaliat, o serie de misiuni al unei nave de razboi in Orientul Mijlociu, relateaza Daily Mirror.
Studentul
Un student din Marea Britanie a descoperit, pe o masa dintr-un pub, un document ultra-secret al armatei britanice, in care se explicau, detaliat, o serie de misiuni al unei nave de razboi in Orientul Mijlociu, relateaza Daily Mirror.
Studentul Michael Blown, in varsta de 22 de ani, astepta sa-i vina randul la masa de biliard si s-a asezat la o masa libera, unde a descoperit un dosar. Rasfoindu-l, tanarul a fost stupefiat sa descopere, in timp ce rasfoia paginile documentului, care sunt misiunile fregatei de razboi HMS St. Albans.
Aceasta scurgere de informatii ar fi putut sa expuna navele si marinarii fortelor marinei militare britanice unui atac similar celui prin care a trecut USS Cole in Yemen, in anul 2000, cand au murit 17 marinari.
Michael Blown a declarat ca "daca aceste hartii ar fi fost descoperite de un simpatizant al teroristilor, Dumnezeu stie ce s-ar fi putut intampla. Este ceva foarte serios. Nu-mi vine sa cred ce s-a intamplat".
Dosarul continea doua file in care se aflau listate toate misiunile navei de razboi HMS St. Albans pana la sfarsitul anului 2007, iar pe coperta era stampila "strict secret" si avertismenul ca informatiile nu ar trebui "divulgate nimanui".
Coordonatele operatiunilor din Irak
Documentul, intitulat "HMS St. Albans Longcast", include chiar si datele operatiunilor pe care urma sa le efectueze in Irak, Beirut, Bahrein, Qatar, Dubai, Golful Persic si Suez.
Nava face parte din Operatiunile "Iraqi Freedom" si "Enduring Freedom". Seara trecuta, Ministerul Apararii a multumit cotidianului Mirror (caruia studentul i-a dus documentul) pentru returnarea dosarului si a declarat ca acum Marina Militara britanica va fi nevoita sa-si schimbe orarul.
HMS St. Albans este o fregata din clasa 23, o nava moderna a Marinei. Are doua lansatoare de rachete, un sistem Sea Wolf anti-racheta, torpile anti-submarin, precum si alte dispozitive de razboi.
Michael Blown a descoperit dosarul intr-un pub, "The Albany", care este un local popular printre marinarii din Portsmouth. Acesta a povestit ca isi aminteste ca inaintea lor, la masa au stat cinci barbati, cam de 30 de ani. Cand studentul a realizat importanta actului, l-a dus tabloidului The Mirror, care, la randul sau, l-a returnat Ministerului Apararii.
Actul era datat 1 decembrie si era semnat Lt Cdr RN GC Atkinson. La sfarsitul orarului, autorul avertizase ca "acest program este clasificat ca fiind strict secret, astfel incat informatiile nu ar trebui divulgate catre alte persoane in afara celor autorizate".
Schimbarea orarului
Editorii Mirror au promis ca totusi nu vor publica datele exacte si detaliile continute de actele respective, din motive de securitate. Ei au relatat insa declaratia lui Michael Blown, care a povestit ca "jucam biliard cu prietenii mei cand am vazut un dosar pe o masa. Curios, m-am uitat in el si nu mi-a venit sa cred ochilor. Nu am inteles de prima data ce am in fata, dar cand am realizat ce informatii tin in mana, am fost socat. Cel care a pierdut aceste acte ar trebui pedepsit aspru. Inaintea noastra au stat cinci barbati, care au jucat biliard si au baut cateva beri. Sigur dosarul apartinea unuia dintre ei, pentru ca noi le-am ocupat locurile imediat dupa ce au plecat. Este infricosator gandul ca in vremurile noastre, cand preocuparea pentru securitate este atat de mare, se pot lasa astfel de documente intr-un bar. Il putea gasi oricine".
Un purtator de cuvant al Marinei britanice a declarat ca "suntem foarte recunoscatori celor de la Daily Mirros. Acel dosar nu era de importanta capitala, era destinat marinarilor si familiilor acestora, ca sa stie unde si cand vor fi plecati in misiuni. Daca acest document a ajuns public este, intr-adevar, dezamagitor. Cei care aveau asupra lor actele, trebuia sa aiba grija de ele. Acum, suntem nevoiti sa schimbam orarul navei respective si sa amintim marinarilor sa fie atenti pe viitor".
HMS St Albans a fost lansata la apa acum cinci ani si patruleaza - de sase luni - in apele din nordul Golfului, interceptand nave suspecte. Este una dintre cele mai moderne nave de razboi, iar in 2004, a facut parte din misiunea Oracle - cand a patrolat in Marea Arabica in cautarea eventualilor teroristi. In prezent, fregata se afla in portul din Portsmouth. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.