Aderarea Romaniei in ianuarie 2007 ramane inca sub semnul intrebarii. Politicienii europeni nu exclud posibilitatea unei amanari pentru Bucuresti, intre argumente regasindu-se atat cele politice, cat si cele tehnice.
Acuzatiile privind existen

Aderarea Romaniei in ianuarie 2007 ramane inca sub semnul intrebarii. Politicienii europeni nu exclud posibilitatea unei amanari pentru Bucuresti, intre argumente regasindu-se atat cele politice, cat si cele tehnice.
Acuzatiile privind existenta unor centre CIA pe teritoriul Romaniei ar putea face ca termenul convenit pentru aderare sa nu mai poata fi respectat, considera vicepresedintele grupului liberal din Parlamentul European, Silvana Koch-Mehrin.
"Daca acuzatiile se vor adeveri, acest lucru va insemna o inselare a increderii acordate de partenerii din Uniunea Europeana. Iar aderarea nu va mai fi posibila la termen", a spus Koch-Mehrin, intr-un interviu citat de Deutsche Welle.
Un alt capitol care ar putea da emotii Bucurestiului este cel referitor la legislatia europeana, mai exact la implementarea acesteia. Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul European sustine ca Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile de aderare la UE pana in aprilie, amanarea pentru 2008 fiind posibila daca legislatia europeana nu este implementata.
"Un lucru e foarte clar si scrie chiar si in tratat: amanarea cu un an este posibila daca legislatia europeana nu este implementata. Exista intrebari legate de coruptie, crima organizata, securizarea granitelor, reforma administratiei. Romania trebuie sa faca progrese nu doar in ceea ce priveste redactarea legilor, ci si in privinta aplicarii lor", a afirmat Brok.
Referindu-se la scandalul CIA, oficialul european nu ia in calcul ca fortele crestin-democrate din Parlamentul European sa ceara amanarea pe termen nelimitat a aderarii Romaniei daca acuzatiile se dovedesc a fi adevarate.
"Nu, cred ca de fapt comisarul Franco Fratini a spus ca ar putea exista probleme (...), dar Romania trebuie sa indeplineasca toate conditiile pana in aprilie anul acesta. Noi asteptam raportul comisiei, dupa care vom decide daca Romania va adera sau nu la data stabilita", a mai spus Elmar Brok.

Optimism la Bucuresti

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, considera ca, in principiu, nu exista motive de activare a clauzei de salvgardare.
"Romania nu va primi scrisori de avertizare inaintea raportului din mai. Acum primim vizite de evaluare, peer-review. Misiunile fac rapoarte care sunt ulterior folosite de CE. Dupa misiunile de evaluare de anul trecut, evaluarea este pozitiva. Acesta este motivul pentru care sunt optimista in legatura cu raportul din mai. Dar nu ne putem permite sa facem nici o greseala", a afirmat ea, citata de Mediafax.
Cat priveste avertismentele privind amanarea aderarii, Anca Boagiu a apreciat ca este normal sa nu existe consens asupra Romaniei, atat timp cat europenii au fost obisnuiti cu o tara care nu isi respecta angajamentele.
"Pe fond, mai sunt destul de putine lucruri pe care le mai avem de facut. Dupa renegocierea cu EADS, am creat certitudinea ca vom securiza frontierele. Dupa raportul din primavara, aceste voci critice vor deveni mai putin puternice", a spus ministrul Integrarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.