Trecu deja un an de cand seful statului, Traian Basescu, a enuntat prioritatile noii Romanii. Ca sa fie sigur ca or sa auda si toti prostii, si toti bunii, si toti dusmanii si toti prietenii Romaniei, Basescu a folosit la maximum momentul victoriei:
Trecu deja un an de cand seful statului, Traian Basescu, a enuntat prioritatile noii Romanii. Ca sa fie sigur ca or sa auda si toti prostii, si toti bunii, si toti dusmanii si toti prietenii Romaniei, Basescu a folosit la maximum momentul victoriei: ultima sa noapte de primar, prima noapte de presedinte. Pe langa faimoasa Axa de securitate a Romaniei, singularul politician romanofil ajuns in fruntea statului a intarit necesitatea sprijinirii "celui de-al doilea stat romanesc", Republica Moldova, cu toate mijloacele aparatelor de dincoace de Prut. Dupa care a dat si dovada spuselor sale: prima vizita in noua sa calitate de presedinte al Romaniei s-a desfasurat la Chisinau, in ciuda multor opinii contrare venite din randurile serviciilor secrete vandute. Bulversand mintile incetosate ale kaghebistilor pifani, Basescu s-a vazut in cea de a doua capitala a Romaniei cu toata lumea: de la Alexandru Lesco, fostul detinut politic al regimului separatist de la Tiraspol, la, normal, Vladimir Voronin, generalul de MAI sovietic convertit la europenism. Presedintele tuturor romanilor a dat fata si cu simpli romani, oprind limuzina si sarind din ea in mijlocul basarabenilor care-si strigau of-ul, de veacuri, in strada: "Romania Mare, vechile hotare!". "O sa le rezolvam, usor, pe toate", le-ar fi spus Basescu.
Ajuns acasa, marinarul a dat ordin organelor sa intre in priza. Insa circuitele de la Bucuresti, instalate de Iliescu si ai lui pe filiera "firului rosu", direct de la Moscova, fiind incompatibile cu tara, s-au ars. Prioritatea "Moldova" asa a si ramas, "parlita", in lipsa unei sustineri din partea sistemului: o vorba goala! Dupa ce a zacut in stare de criogenie vreo cateva luni, Departamentul insarcinat cu sprijinirea romanilor de pretutindeni a fost inglobat in MAE. Care MAE, n-am inteles nici astazi. Al Rusiei sau al Romaniei? Programele precedente au fost blocate, iar bietii romani din jurul granitelor, aceia care conteaza, si-au pierdut si mica doza de oxigen de la Bucuresti. In acest timp, in ciuda datelor precise privind scurgerile regimului anterior din fondurile destinate acestor romani catre persoane care deservesc puteri straine, suspectii principali au ramas, cum altfel?, incapusati tot in "sistem", sugand din banul public si scuipand cu nesat spre anchetatorii sporadici ai MAI, SRI si SIE. Alte servicii, din NATO, si-au punctat deja uimirea, in scris, acolo unde trebuie.
Anti-romanii, feriti de luminile esafodului tocmai, paradoxal, prin iesirile pro-romanesti aIe lui Basescu, si-au vazut linistiti, in umbra, de treaba. In timp ce Basescu a fost lasat "sa trancane cu Axa lui cu toti, dosarul Basarabiei si al Rasaritului romanesc a fost inmormantat, ritualic, cu pacientul inca zvacnind insangerat, in curtea din Aleea Alexandru nr 31. Pentru parastas, la Chisinau, regimul filo- rus facea coliva Istoriei Romaniei.
Ca sa avem negociator la masa tratativelor OSCE pentru Transnistria, nu s-a putut. "Suntem prea mici!". "E mai bine asa, mai...". S-a ales in a fi considerati - cand nu trebuie, se poate - deja stat membru UE, fiind reprezentati impreuna cu SUA, ca observatori, de un mosulica olandez care credea ca participa cu drepturi depline la discutiile despre a doua "gaura neagra" a Europei, dupa Kosovo. Nici cat am fost la presedintia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite nu s-a putut face nimic, normal, desi Basescu a fost lasat sa vorbeasca in plenul organizatiei, ca prostul, despre implicarea ONU in Transnistria. Apoi, preluarea de la Moldova a presedintiei Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra. In sfarsit, prima (si ultima) vizita MAE la Chisinau. Oricum, impulsurile economice in MD sunt prezente mai mult la nivelul celor ilegal efectuate cu separatistii transnistreni si afacerile lor infloritoare. La Moscova, iarasi, pe vechea sina a mocanitei lui Iliescu. Au mai ramas Strasbourg si Bruxelles: de aici ne vine speranta! Vax. La Strasbourg, luaram presedintia ditai Consiliului Europei: drepturile omului etc, etc. In Transnistria, dupa cum s-a pronuntat Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sunt detinuti ilegal, de aproape 14 ani, cu concursul Rusiei, doi cetateni ai Romaniei: Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa. Actualul ambasador al Romaniei la Consiliul Europei a refuzat sa treaca si aceasta problematica pe ordinea de zi, dupa cum ne informeaza Ilie Ilascu, fost condamnat la moarte de catre Tiraspol: "Sa nu se strice relatiile Romaniei cu Rusiai. Iar de la Bruxelles, numai de bine: naveta diplomatica din ultimul an - "ofensiva romaneasca" la UE - s-a concretizat prin a-l determina pe proaspatul coordonator al OSCE, ministrul de Externe al Belgiei, sa demonstreze ca, in privinta celui mai important dosar al organizatiei, n-are habar pe ce lume se afla, militand pentru cauza rusa.
Eminescu o spunea clar: Basarabia este casa noastra, la care Rusia va tanji intotdeauna. Insa de Basarabia depind insesi trainicia si existenta poporului roman. Daca se doreste distrugerea acestora, atunci Basescu va fi plimbat in continuare cu barca pe valuri. Numai ca apele nu-l vor mai duce la Potomac...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.