Comisia Europeana este profund divizata in privinta unui raport destinat sprijinirii tarilor comunitare mai vechi sa ia o decizie asupra accesului muncitorilor din noile state membre pe pietele lor, relateaza Reuters. Temandu-se de un val de forta de
Comisia Europeana este profund divizata in privinta unui raport destinat sprijinirii tarilor comunitare mai vechi sa ia o decizie asupra accesului muncitorilor din noile state membre pe pietele lor, relateaza Reuters. Temandu-se de un val de forta de munca ieftina provenita din Est, cei 15 membri vechi ai Uniunii Europene si-au asigurat dreptul de a limita pe o perioada de 10 ani accesul pe pietele proprii al muncitorilor din cele zece noi state membre.
Singurele tari care si-au deschis pietele catre Est sunt Marea Britanie, Irlanda si Suedia. Cele mai reticente sunt Germania, afectata de o rata ridicata a somajului, si Austria, care a preluat la inceputul anului presedintia prin rotatie a blocului comunitar.
Executivul Uniunii ar urma sa publice, la 8 februarie, un studiu referitor la circulatia muncitorilor din tarile nou intrate, pentru a ajuta membrii mai vechi sa ia o decizie in privinta unei eventuale prelungiri a restrictiilor, la incheierea unei perioade initiale de doi ani.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, comisarii europeni au intrat, miercuri, in conflict in legatura cu posibilitatea de a incuraja explicit deschiderea pietelor muncii. "A fost o baie de sange", a declarat un oficial important al Comisiei ce a participat la discutii, solicitand sa-i fie pastrat anonimatul. O alta sursa a apreciat ca problema este dirijata politic.
Ambii oficiali au spus ca disputa a implicat mai ales comisarii din noile state membre, precum reprezentantul politicii regionale, poloneza Danuta Huebner, si un grup provenit din membrii mai vechi, in frunte cu comisarul pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, din Austria.
Comisarul pentru Forta de Munca si Afaceri Sociale, Vla- dimir Spidla, fost premier al Republicii Cehe, insarcinat cu redactarea raportului, a sustinut ca fenomenul migratiei muncii din statele nou intrate poate fi controlat, aducand beneficii economice tarilor care si-au deschis pietele muncii.
"Este adevarat, dezbaterile din cadrul Comisiei s-au incins, dar au dovedit un sprijin general pentru abordarea propusa de comisarul Spidla", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului UE, Ana-Paula Laissy.
Germania si Austria sunt mai apropiate din punct de vedere geografic de noii membri, ceea ce genereaza temeri referitoare la inundarea pietei muncii.
Un oficial al Executivului european a declarat ca Finlanda si-ar putea deschide piata muncii la 1 mai, in timp ce Spania si Portugalia iau in considerare o astfel de masura.
Un studiu recent, realizat de European Citizen Action Services, organizatie de aparare a drepturilor civile, a aratat ca tarile care mentin restrictiile privind accesul muncitorilor straini risca sa se confrunte cu dezvoltarea pietei negre.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.