"Piata futures cunoaste o dezvoltare fara precedent, numarul investitorilor inmultindu-se considerabil, de la inceputul anului tranzactionandu-se peste 100.000 de contracte, declara Radu Luca, economist la bursa din Sibiu. Aceasta evolutie se datorea
"Piata futures cunoaste o dezvoltare fara precedent, numarul investitorilor inmultindu-se considerabil, de la inceputul anului tranzactionandu-se peste 100.000 de contracte, declara Radu Luca, economist la bursa din Sibiu. Aceasta evolutie se datoreaza utilizarii produselor financiare derivate in scopuri speculative, actiuni care pot fi profitabile in conditiile in care investitorii inteleg si isi asuma riscurile".
Tranzactionarea pe piata futures este insuficient abordata de piata romaneasca de capital, ea presupunand cunostinte destul de avansate de administrare de portofoliu.
"Cresterea constanta a volumului de tranzactionare si faptul ca numarul investitorilor care se retrag din piata este redus comparativ cu cel al noilor veniti, demonstreaza faptul ca instrumentele derivate nu sunt periculoase atunci cand sunt utilizate in doze ponderate, explica Darius Cipariu, directorul general adjunct al bursei. Speculatorii pot realiza profituri spectaculoase, intr-un timp foarte scurt, insa reactiile lor trebuie sa fie mult mai rapide decat pe piata spot, efectul de levier din piata futures sanctionand instantaneu orice pas gresit. Consider ca pentru gestionarea riscului pe piata futures cea mai indicata solutie este cumpararea de optiuni". Miscarile ample ale pietei amplifica profiturile ce pot fi obtinute atat pe piata spot cat si pe cea futures, avand urmari benefice atat din punctul de vedere al amplificarii profitabilitatii, prin efectul de levier creat de contractele futures, cat si din perspectiva pastrarii unui nivel de risc acceptabil oferit de actiunile clasice.
De exemplu, in perioada 3 - 12 ianuarie, titlurile SNP au avut o evolutie ascendenta, avansand de la un pret de 0,4870 pana la 0,57 lei/actiune, ceea ce echivaleaza cu un randament, excluzand comisioanele si impozitele, de 17%. Pe piata futures, contractul DESNP s-a apreciat de la 0,5480 pana la 0,6088 lei, ceea ce a adus cumparatorilor un randament de 60,8%, luand in calcul o marja dubla fata de cei 0,05 lei/actiune solicitata de Casa Romana de Compensatie pentru un astfel de contract.
Pentru investitorul care urmareste amplificarea profitului fara a se expune unui risc deosebit, cea mai buna solutie este combinarea celor doua piete. El va beneficia, astfel, de profitabilitatea sporita oferita de derivate la un nivel de risc convenabil asigurat de prezenta in portofoliu a actiunilor la BVB.
"Desi la inceput clientii erau sceptici si, oarecum prudenti, fata de piata futures, din cauza posibilelor fluctuatii mari ale preturilor, implicit riscului pierderii intregii sume investite, acum ei se dovedesc a fi mult mai curajosi si increzatori ca pot atinge randamentele din trecut de la BVB", a declarat Bogdan Ungureanu, broker SSIF BT Securities Cluj Napoca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.