A doua saptamana din acest an continua sa faca fericiti investitorii la bursa, dar, spre deosebire de prima saptamana piata a fost dominata de segmentul petrolier si in special de actiunile Petrom. In a doua parte a intervalului a fost simtita o intr

A doua saptamana din acest an continua sa faca fericiti investitorii la bursa, dar, spre deosebire de prima saptamana piata a fost dominata de segmentul petrolier si in special de actiunile Petrom. In a doua parte a intervalului a fost simtita o intrare agresiva la cumparare pe emitentii mai putini lichizi din piata, decizie nesustinuta totdeauna de rezultatele financiare raportate de companiile respective.
Alt blue-chip care nu s-a miscat a fost Rompetrol Rafinare Constanta, specialistii considerand ca in acest caz in piata exista un vanzator din cadrul grupului ce tine cotatia pe loc. Finalul saptamanii a adus si primele mici corectii, brokerii considerand ca in perioada urmatoare nu este exclusa o eventuala calmare a pietei, chiar daca mai redusa decat cele actuale.

Lichiditatea pietei s-a mentinut la un nivel bun

A doua saptamana a lunii ianuarie a avut o lichiditate in crestere cu 37 la suta fata de perioada precedenta, valoarea totala a schimburilor din piata fiind de 289,7 milioane RON. Media tranzactiilor pe sedinta s-a mentinut la nivelul de 58 de milioane de lei noi, in crestere cu 10 procente fata de perioada anterioara. Lichiditatea a fost dominata de sectorul financiar insa cel mai cautat emitent de la bursa a fost Petrom.

Lichiditate medie pe obligatiuni

Sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii in valoare de 1,33 milioane RON, majoritatea schimburilor fiind facute cu obligatiunile Raiffeisen Bank si, intr-o mai mica proportie, cu obligatiunile emise de Finansbank.

Noi maxime istorice pe toti indicii bursei

Si acest interval a fost marcat de maxime istorice inregistrate de toti indicii bursieri, randamentele fata de inceputul anului fiind duble fata de castigul posibil de obtinut pe piata bancara intr-o perioada de aproximativ un an. Indicele BET a urcat cu 6,92 la suta, Petrom, Antibiotice si Oltchim punand serios umarul la aceasta evolutie, in sedinta de joi, 12 ianuarie, cand acest indice a atins un nou maxim istoric incheind sedinta la 7.521,2 puncte, randamentul fata de finalul anului 2005 fiind de 14,86 la suta.
Indicele BET-C a crescut cu 6,39 la suta, investitorii orientandu-se si pe alte societati decat blue-chips-urile cu speranta ca si acestea vor avea rezultate pozitive. In sedinta de joi, BET-Compozit a atins un nou maxim istoric la 4.442,08 puncte, randamentul fata de finalul anului 2005 fiind de 13,58 procente.
Indicele BET-FI a urcat cu mult mai putin decat restul pietei dupa ce in prima saptamana de tranzactionare din acest an luase un avans serios. Astfel, cu toate ca in saptamana analizata aprecierile indicelui au fost de doar 1,65%, totusi in sedinta de joi BET-FI a atins un nou maxim istoric la 53.895,91 puncte, randamentul fata de finalul anului 2005 fiind de 13,25%. Indicele ROTX listat la bursa din Viena care reflecta evolutia celor mai puternice 7 companii de la BVB (BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC si ATB) a inregistrat o apreciere de 7,12%, peste cea a celor trei indici, ceea ce inseamna ca investitorii au dorit mai degraba sa isi faca stocul de blue-chips-uri.

Piata deal ramane activa

In perioada 9-13 ianuarie pe piata Deal a Bursei de Valori Bucuresti s-au inregistrat tranzactii importante cu actiunile SIF 1 Banat Crisana, Socep Constanta si Petrom. Valoarea insumata a acestor tranzactii s-a cifrat in jurul valorii de 15,6 milioane RON, adica 5,39 la suta din totalul pietei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.