Proaspat revenita in Germania dupa o vizita de mare importanta in Statele Unite, Angela Merkel s-a si indreptat spre Moscova, dovada ca cele doua tari au ramas si dupa Razboiul Rece doi poli de referinta ai politicii internationale. Pentru doar ca

Proaspat revenita in Germania dupa o vizita de mare importanta in Statele Unite, Angela Merkel s-a si indreptat spre Moscova, dovada ca cele doua tari au ramas si dupa Razboiul Rece doi poli de referinta ai politicii internationale.

Pentru doar cateva ore, cancelarul german, Angela Merkel, s-a deplasat ieri la Moscova, intr-o vizita-fulger, in cursul careia s-a intalnit cu presedintele Vladimir Putin. Merkel are greaua sarcina de a construi un ""parteneriat strategic"" germano-rus, fara a avea insa pretentia de a-l inlocui pe fostul cancelar, Gerhard Schroeder, in inima lui Putin. Prietenia dintre cei doi a devenit si mai stransa dupa ce fostul cancelar social-democrat a devenit membru al conducerii comitetului de actionari al consortiului care se ocupa de construirea gazoductului nord-european.

DELICAT. Din aceste motive, expertii germani se asteapta ca doua subiecte - aprovizionarea cu resurse energetice a Europei si pozitia dura a Rusiei fata de pretul gazului livrat Ucrainei - sa fie o adevarata piatra de incercare a discutiei dintre Merkel si Putin. In definitiv, Germania importa 35% din necesarul de gaz natural din Rusia. Specialistii nu se asteapta insa ca Merkel sa insiste prea mult asupra acestei chestiuni, pentru a nu deranja interesele Poloniei si ale tarilor baltice. De cealalta parte, rusii se asteapta ca Merkel sa incerce sa afle daca Putin este hotarat sa colaboreze cu occidentalii, in perspectiva unei implicari a Consiliului de Securitate ONU in criza nucleara iraniana. In schimb, subiectul sensibil al Ceceniei are toate sansele sa treaca aproape nementionat, desi crestin-democratii lui Merkel fac presiuni pentru exprimarea clara a divergentelor in materie de ""valori"", cum ar fi controlarea societatii civile, libertatea presei si drepturile opozitiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.