Anul integrarii efective in Uniunea Europeana va marca si momentul devenirii Romaniei ca membru al BEI si poate si gazda a unei reprezentante la Bucuresti a Bancii Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.
Incep

Anul integrarii efective in Uniunea Europeana va marca si momentul devenirii Romaniei ca membru al BEI si poate si gazda a unei reprezentante la Bucuresti a Bancii Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor.
Incepand cu anul 1990 si prin contractarea in decembrie 2005 a inca 850 milioane euro, portofoliul bancii s-a ridicat la 4,2 miliarde euro, ceea ce situeaza Banca Europeana de Investitii pe prima pozitie intre finantatorii internationali, cu o cota de aproximativ 40% din totalul finantarilor externe publice contractate pana la sfarsitul anului 2005. Operatiunile de acordare de imprumuturi desfasurate de Banca Europeana de Investitii acopera in prezent toate sectoarele economice ale tarii, de la infrastructura de baza pana la productie si servicii, incluzand asistenta si sprijin acordate intreprinderilor mici si mijlocii.

850 de milioane euro pentru caile de comunicatii

850 milioane de euro au fost alocate de BEI anul trecut Romaniei pentru finantarea a trei proiecte in infrastructura rutiera, feroviara si de prevenire a efectelor inundatiilor, la care Guvernul Romaniei contribuie de asemenea cu 800 milioane euro.
Perioada de acordare a acestor credite este de 25 de ani, din care 6 ani de gratie, iar conditiile financiare sunt foarte favorabile. Acestea sunt mult favorabile imprumutului pentru prevenirea efectelor inundatiilor. Aceste proiecte isi propun sa aduca Romania mai aproape de Uniunea Europeana prin consolidarea retelei transeuropene pe teritoriul Romaniei, respectiv constructia autostrazii Cernavoda - Constanta si reabilitarea caii ferate Curtici - Simeria. Finantarea oferita de Banca Europeana de Investitii va contribui si la absorbtia fondurilor europene postaderare. Reabilitarea si extinderea infrastructurii transeuropene, in special a coridoarelor de transport, reprezinta un element crucial pentru integrarea cu succes a Romaniei in Piata Unica a Uniunii Europene.
Investitia in infrastructura este importanta pentru eliminarea stramtorilor si a barierelor din calea miscarii eficiente a oamenilor si a bunurilor, imbunatatind siguranta si protejand mediul inconjurator.
Banca Europeana de Investitii a sustinut intens procesul de transformare economica, prin acordarea de imprumuturi in conditii foarte favorabile Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.