Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a finalizat baza de date cu autovehiculele pentru care au fost incheiate asigurari de raspundere civila auto (RCA). Astfel, soferii care circula cu masini neasigurate vor putea fi verificati mai usor. Pedepsele

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a finalizat baza de date cu autovehiculele pentru care au fost incheiate asigurari de raspundere civila auto (RCA). Astfel, soferii care circula cu masini neasigurate vor putea fi verificati mai usor. Pedepsele merg pana la radierea masinii din circulatie.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor vrea sa faca ordine pe piata auto. Masinile fara asigurare obligatorie (RCA) nu vor mai putea circula pe sosele, urmand a fi suspendate si apoi radiate din circulatie. Pentru aceasta, CSA a intocmit o baza de date cu masinile asigurate, ce va putea fi comparata cu cea a Politiei, care cuprinde masinile inmatriculate.
""Deja este gata din punctul nostru de vedere, peste 90%-95% din datele existente in 2005 au fost preluate de la societatile de asigurari. Mai este o chestiune de cateva zile pentru a fi gata in proportie de 100%"", ne-a declarat Nicolae Crisan, presedintele CSA. In ultimul Raport de tara, Comisia Europeana a atras atentia autoritatilor romane asupra gradului scazut de asigurare pentru raspundere civila auto, de numai 75% fata de minumum de 90%, cerut de normele europene.
PEDEPSE. Potrivit Ordonantei de Guvern 189/2005, incepand cu 1 aprilie 2006, la implinirea a 90 de zile de la data expirarii inspectiei tehnice sau a asigurarii, se suspenda inmatricularea vehiculelor rutiere aflate in aceasta situatie. Tot pana la aceasta data, sistemul integrat de evidenta trebuie sa devina operational. Proprietarii autoturismelor fara RCA vor primi o scrisoare prin care li se va solicita sa incheie asigurarea intr-un anumit termen, in caz contrar autovehiculul urmand sa fie radiat din circulatie. Soferii care conduc masinile a caror inmatriculare a fost suspendata risca amenzi cuprinse intre 3.000 si 5.000 de lei noi.
""Pe la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce vom vedea care este si acuratetea acestui program, vom incerca sa venim cu un articol in plus la aceasta ordonanta privind transformarea suspendarii din oficiu, dupa un interval de timp, sa zicem, de 12 luni, in radiere"", a spus presedintele CSA.
TARIFE LA RCA. Anul 2006 a adus o mai mare libertate a societatilor de asigurari in stabilirea tarifelor RCA. In acest moment, diferentele intre tarifele la RCA practicate de societatile autorizate sunt de circa 15%-20%. De la 1 ianuarie 2007 se poate vorbi de o singura asigurare, care va cuprinde RCA si Cartea verde. Anul 2007 aduce si liberalizarea totala a tarifului pentru asigurarea de raspundere civila auto. ""De la 1 ianuarie 2007 este un singur tarif de prime, o singura asigurare, limitele de raspundere a acestei polite vor fi de minumum 100.000 de euro pentru daune materiale si de 350.000 de euro pentru vatamari corporale, fiind aliniate la cele prevazute de directivele europene"", a declarat Nicolae Crisan. Societatile de asigurari au stabilit deja tarifele la asigurarea RCA extinsa pentru 2007. ""Din analiza acestor tarife rezulta o crestere medie pe total piata de circa 40%-45%, insa exista diferente de la un asigurator la altul. Politele vor fi cat mai mult individualizate, in ideea de a gasi o prima corelata cu riscul pe care il prezinta detinatorul autovehiculului"", spune Nicolae Crisan.

PIATA: 1,1 MILIARDE DE EURO IN 2005


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.