O idee periculoasa bantuie de vreo 15 ani - mitul reformei morale a clasei politice. Nu este doar un mit autohton, pentru ca seduce si alte natiuni care au iesit din infernul etic comunist. Recent, in Polonia, partidul fratilor Kaczinski a venit la p
O idee periculoasa bantuie de vreo 15 ani - mitul reformei morale a clasei politice. Nu este doar un mit autohton, pentru ca seduce si alte natiuni care au iesit din infernul etic comunist. Recent, in Polonia, partidul fratilor Kaczinski a venit la putere cu sloganul revolutiei morale. Semidoctii care domina spatiul politic, mediatic si civic nu prea au cunostinte solide de filosofie morala si teorie politica. Altminteri ar fi stiu de mult ca nu poate exista reforma sau revolutie morala la nivel colectiv. Doar individul poate sa priveasca in constiinta sa, in "inima" sa (cum ar zice inimosii), si sa ia decizia ca de acum incolo nu va mai fura, ucide, minti, talhari sau nu va mai comite alte incalcari ale decalogului (la Judecata de Apoi sunt cantariti indivizii, nu clasa politica sau alt grup profesional, etnic, social). Ar fi vorba de o reforma sau revolutie morala doar daca Nastase sau DIP - ca tot sunt acum in centrul atentiei si sub cercetarea Justitiei - s-ar uita in oglinda sufletului si si-ar spune "pacatosul de mine am facut cutare si cutare, l-am maniat pe Dumnezeu si mi-am sfidat semenii, dar nu voi mai face nimic din ce am facut inainte s.a.m.d.". Altminteri, nici PSD, nici Guvernul ADA, nici procuratura sau cine stie ce organizatii ale societatii civile nu le pot impune respectivilor sa se schimbe.
Un exemplu paradigmatic de transformare morala interioara este convertirea la crestinism a prigonitorului de crestini Saul, devenit apostolul Pavel. Ar fi un pacat sa decretam ca este imposibil ca Nastase sau DIP sa devina fiinte morale superioare. Este insa un pacat (pacatul prostiei) sa crezi ca se poate petrece reforma morala a clasei politice daca schimbi legile electorale sau treci de la parlamentul bicameral la cel unicameral. Am mai spus-o si o voi repeta pana cand vor intelege si ai mai grei de cap ca marea problema la noi nu este doar clasa politica, ci starea morala si intelectuala a natiunii (termenul a fost creat de un mare ganditor politic pentru a explica de ce functioneaza democratia in unele parti ale lumii, iar in altele nu). Clasa politica este o expresie fidela, chiar daca oarecum sublimata, a calitatilor si mai ales a defectelor natiunii. De aceea, este reprezentativa. Putem noi sa ne integram in NATO, in UE sau oriunde, dar tot vom avea o democratie profund viciata, cu institutii nefunctionale si in care oamenii nu au incredere. Avem nevoie de calitate in viata publica, de o societate civila dinamica, efervescenta, de o economie puternica, libera, concurentiala, de norme si proceduri care sa asigure autoritatea puterii si respectarea legilor, nu de o reforma morala a clasei politice.
Nu m-am referit intamplator la Nastase si DIP: insa ei nu sunt nici mai buni, nici mai rai decat zeci de mii de membri PSD, ci doar mai abili si descurcareti - pana acum, cand s-ar putea sa li se fi infundat. Sunt mii si mii de tineri care au intrat in PSD sau care fac parte din cercurile clientelare pesediste si ar fi o calomnie daca i-am banui ca impartasesc idealuri social-democrate inalte sau vreun cod moral sofisticat. Ei vor doar sa se descurce mai bine in viata, afaceri, profesie, sa reuseasca, sa promoveze cu ajutorul celei mai formidabile masinarii clientelare si hegemonice inventate in postcomunism. Am vorbit de tineri doar pentru ca exista un alt mit, unul organicist, care leaga reforma morala a societatii de noua generatie. Noua generatie (necontaminata de comunism) este insa la fel de cinica si oportunista precum vechile generatii, care au trait si au fost educate in comunism. In orice judet al tarii te-ai duce, retelele oportunismului social, profesional si politic sunt aceleasi, iar diferentele de moralitate nu tin de criterii colectiviste, nici macar generationale.
Nastase si DIP exista pentru ca Iliescu i-a facut posibili. Geoana nu difera de ceilalti, pentru simplul motiv ca atat el, cat si oricare membru PSD de rand sau de vaza au stiut in ce fel de partid intra si au intrat tocmai de aceea. Si, cu toate ca alegatorii stiu cu cine au de-a face, posibilitatea ca PSD sa se reintoarca la putere este direct proportionala cu incapacitatea Aliantei pentru Dreptate si Adevar de a realiza idealurile promise ale dreptatii si adevarului. Problema este insa ca, desi nu s-a petrecut si nici nu se va petrece o reforma morala, institutiile democratiei (in particular Justitia) au inceput sa functioneze. Iar daca vor functiona si legile se vor aplica, va fi tot mai greu pentru zecile de mii de pesedisti sau nonpesedisti care vor sa faca o cariera asemanatoare cu a lui Nastase sau DIP sa-si realizeze aspiratiile. In societatea noastra, senzatia ca "asa nu se mai poate" devine pregnanta. Dar daca Nastase si DIP vor fenta din nou, inseamna ca se poate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.