Cred ca nu este om in Romania care sa nu fi vorbit in ultimele zece zile despre matusa Tamara care i-a lasat lui Adrian Nastase un milion de euro si el nici macar n-a stiut daca saraca de ea a murit anul trecut sau anul acesta. Sigur ca n-am fi aflat
Cred ca nu este om in Romania care sa nu fi vorbit in ultimele zece zile despre matusa Tamara care i-a lasat lui Adrian Nastase un milion de euro si el nici macar n-a stiut daca saraca de ea a murit anul trecut sau anul acesta. Sigur ca n-am fi aflat nici noi de biata batrana daca nu venea momentul ca demnitarii sa-si prezinte noile declaratii de avere. Dar e bine ca s-a intamplat macar acum.
De asemenea, e bine ca o data pe an demnitarii isi declara veniturile, pentru ca oricum avem cu totii anumite suspiciuni cu privire la rapida imbogatire a unora sau a altora. Suntem convinsi ca nici matusa Tamara nu e ""unica matusa bogata"" si nici milionul de euro al lui Adrian Nastase nu e singurul milion pe care vrea cineva sa-l treaca in acte, ca sa se poata bucura de el.
N-as vrea insa sa asistam doar la o ""vanatoare de vrajitoare"" impotriva unor oameni care ii sunt incomozi lui Traian Basescu, mai ales ca acesta din urma are si el problemele lui, fie ca este vorba despre casa din Otopeni, pe care a donat-o, sau de casa din Mihaileanu, pe care n-avea dreptul sa o cumpere si mai ales nu la pretul la care a cumparat-o. In ceea ce priveste pretul la care si-a vandut actiunile de la fabrica de inghetata catre fratele sau, nici nu mai stim ce sa credem.
Se vede ca amandoi finalistii cursei prezidentiale din 2004 au probleme la declararea averilor. Sigur ca lui Nastase ii este greu sa explice cum e cu mostenirea de la matusa Tamara, dar cel putin despre el nu se spune ca mai mult a furat decat a cumparat o casa.
Pe de alta parte, e de-a dreptul hilar sa-i dea acestuia ultimatum unul ca Mircea Geoana, care nu mai stie cum sa scape de problemele pe care le are in legatura cu soacra sa. Cum de nu l-a vazut Geoana pe Mitrea, despre care se stie cu certitudine ca a patronat mafia de la Ministerul Transporturilor, preluata acum din nou de Traian Basescu, sau pe Dan Ioan Popescu, care e atat de bogat, incat a uitat patru ani sa-si declare 50.000 de dolari.
Ne-am fi asteptat sa se lege de Nastase oameni care nu au case cu pereti de sticla si care pot ridica piatra fara sa se teama ca si casa lor se poate sparge. Pe principiul ca intotdeauna cea mai buna aparare este atacul, cel care ridica piatra primul este si cel cu problemele cele mai mari. Daca ar fi fost cineva care ar fi putut ridica piatra impotriva lui Adrian Nastase, acela ar fi fost din zona tinerilor lui Victor Ponta, si nu din zona unor oameni care au aceleasi pacate ca si el sau poate chiar mai mari.
Vorbea cineva saptamana trecuta despre marile libertati pe care le-a adus ""revolutia portocalie"" si dadea ca exemplu campania declansata in jurul averii lui Nastase, care, spunea el, cu siguranta n-ar fi fost posibila acum un an si jumatate. Din pacate, persoana in cauza a omis sa precizeze ca pe atunci Adrian Nastase era prim-ministru, iar acum e in opozitie, iar noi nu asistam acum la o campanie dusa impotriva cuiva de la putere, ci impotriva unui lider al opozitiei, care nu mai este nici macar presedinte de partid. Oamenii opozitiei au facut si pana in 2004 naveta la Parchet, au fost amenintati cu dosare si au fost pe prima pagina a ziarelor, asa ca ""Revolutia portocalie"" n-a adus nimic nou din acest punct de vedere.
In momentul in care vom vedea ce pot spune oameni ca Videanu, Berceanu, Tariceanu in legatura cu averile pe care le au sau le-au mostenit si cu proprietatile pe care le detin, in momentul in care oamenii puterii vor fi tratati cu aceeasi moneda ca si oamenii opozitiei, atunci cand in declaratiile lor de avere apar anumite elemente dubioase, de-abia atunci vom putea spune ca tot acest proces de verificare a averilor demnitarilor e unul credibil.
Daca numai Adrian Nastase si oamenii opozitiei sunt luati la puricat si verificati de tot felul de comisii si comitete, iar cei din guvern stau linistiti pentru ca are cine sa vegheze pentru ei, atunci aceste declaratii de avere, concepute cu sarg de Monica Macovei din dorinta de-a se termina o data cu coruptia din Romania, nu sunt decat niste instrumente prin care sa scape de oamenii incomozi. Asta va insemna ca avem de-a face cu doua Romanii: o Romanie a oamenilor portocalii, care vor fi protejati indiferent ce vor face, si o Romanie a celorlalti oameni, care, si daca vor fura un ou, vor plati ca si cand ar fi furat un incubator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.