Moneda nationala a intrat pe traseul sau normal, cel crescator, anticipat inca de anul trecut de oficialii BNR.
Dupa ce in prima saptamana a anului euro parea ca "ataca" pragul de 3,7 lei, datorita numeroaselor ordine de cumparare ale importat
Moneda nationala a intrat pe traseul sau normal, cel crescator, anticipat inca de anul trecut de oficialii BNR.
Dupa ce in prima saptamana a anului euro parea ca "ataca" pragul de 3,7 lei, datorita numeroaselor ordine de cumparare ale importatorilor, incepand de luni el a pierdut zilnic teren, vineri moneda nationala castigand peste cinci bani, cursul mediu coborand de la 3,6821 la 3,6302 lei. Se observa ca noul prag suport al euro a coborat de la 3,65 la 3,62 lei. "Nu prevad o fortare rapida a pragului de 3,6 lei, declara un dealer bancar. Anticipez pentru jumatatea anului un nivel mediu de 3,56 lei". La finele saptamanii trecute cotatiile euro au fluctuat intre 3,6270 si 3,6330 lei, miscarile fiind de mai mica amploare, dupa ce cu o zi inainte a avut loc licitatia de certificate de depozit cu scadenta la trei luni organizata de BNR. De altfel, dorinta bancilor comerciale de a "pune mana" pe aceste certificate a influentat in mod direct piata, volumul total al tranzactiilor interbancare depasind miercuri pragul de 800 milioane euro, media zilnica fiind de circa 700 milioane euro. Banca centrala a sterilizat 4,5 miliarde lei, din cele 6 miliarde oferite initial, din excesul de bani existent in piata, la o dobanda medie de 7,28%/an, valoare aflata sub nivelul dobanzii de referinta.
Cursul mediu al dolarului a coborat, dupa trei luni, la pragul de 3 lei, moneda nationala reusind sa castige fata de finele anului trecut aproape 10 bani. Scaderea monedei americane s-a datorat atat evolutiei paritatii sale fata de euro, cat si a raportului euro/leu. Daca anul trecut euro scazuse pana la 1,1640 dolari, in ultima zi din decembrie paritatea a fluctuat intre 1,1780 si 1,1890 dolari, primele doua saptamani din ianuarie au readus-o in apropierea pragului de 1,22 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.