Sa fii cetatean european nu inseamna numai lapte si miere. Mai nou, apartenenta la un stat membru al UE aduce dupa sine o serie de responsabilitati financiare suplimentare. Batalia privind bugetul european pe 2007-2013 intre cele 25 de state m

Sa fii cetatean european nu inseamna numai lapte si miere. Mai nou, apartenenta la un stat membru al UE aduce dupa sine o serie de responsabilitati financiare suplimentare.

Batalia privind bugetul european pe 2007-2013 intre cele 25 de state membre nu s-a sfarsit inca. Solutii care mai de care mai nastrusnice sunt testate de politicienii europeni, in speranta ca se va ajunge la un compromis care sa impace spiritele si orgoliile din comunitate. Pe aceasta idee s-a bazat si comisarul european pentru Finante, Joaquin Almunia, care s-a gandit ca o noua taxa i-ar ajuta pe europeni sa iasa din impas si de aceasta data.
MOMENT DELICAT. Unele state membre, cum ar Marea Britanie sau Germania, nu cedeaza cand vine vorba sa scoata mai multi bani din buzunarul propriu pentru a contribui la bugetul Uniunii. Suma de 862,3 miliarde de euro (1,045% din Venitul Nationat Brut comunitar) nu este vazuta cu ochi buni de Legislativul european care ameninta ca va respinge bugetul daca ramane sub aceasta forma. Prin urmare, Joaquin Almunia propune o taxa speciala pentru fiecare stat membru in parte. ""Impachetata"" sub o exprimare amabila si concilianta de ""resursa a comunitatii"", prin aceasta taxa comisarul european doreste ca fiecare stat al UE si, implicit, fiecare cetatean european sa participe cu o suma pentru ca mult disputatul buget sa fie rotunjit cu cateva miliarde de euro in plus. Din punctul sau de vedere, acesti bani care sunt luati in plus de la cetatenii UE vor conferi o mai mare autonomie si spatiu de actiune institutiilor comunitare, iar prin intermediul lor vor putea fi evitate si certurile continue intre cei 25 de membri pe tema bugetului. Oficialul european a sugerat, de altfel, ca ""resursa comunitara"" sa fie luata in calcul incepand cu anul 2008, adica sa fie inclusa in perspectivele financiare ale Uniunii Europene, relateaza presa spaniola. ""Aceasta resursa ar permite o autonomie mult mai mare a institutiilor, mai ales ca ne-ar mari resursele interne ale comunitatii. ""In prezent, 73% din bugetul UE provine direct din venitul national brut al statelor membre, iar celelalte procente sunt completate de catre comunitatea in sine prin intermediul taxelor vamale, impozitelor din domeniul agricol si taxei pe valoarea adaugata (TVA)"", sustine Almunia.
ALEGERI DIFICILE. Taxa de cetatean al UE este o solutie care i-a suras comisarului Almunia, mai ales dupa discutiile aprinse pe tema bugetului, care au avut loc in luna decembrie. Oficialul crede ca ""resursa comunitara"" reprezinta o metoda buna de a strange cateva miliarde in plus in cufarul comunitatii fara ca politicienii europeni sa mai fie pusi in situatia ingrata de a alege intre politici competitive din mai multe domenii. ""Ar trebui sa alegem, daca ne limitam la actuala suma de bani, intre sectoare cum ar fi de exemplu cercetarea si dezvoltarea"", a explicat Almunia. Aceasta perspectiva sumbra nu ii incanta deloc pe oficialii de la Bruxelles, care nu sunt obisnuiti sa numere fiecare banut primit de la statele membre pentru a putea sa duca la buna indeplinire sarcinile pe care si le-au trasat. In acest context, taxa de Uniune se bucura deja de sustinerea cancelarului austriac Wolfgang Schussel, ministrului de Interne francez, Nicolas Sarkozy, si chiar de sprijinul cancelarului german Angela Merkel. Nu s-au lanasat, deocamdata, speculatii privind valoarea propriu-zisa a viitoarei taxe.

VETO


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.