Oficialii Ministerului Finantelor Publice se vor intalni, saptamana viitoare, cu reprezentantii Camerei Nationale a Taximetristilor, pentru a stabili conditiile in care bonurile fiscale emise in activitatea de taximetrie sa poata fi inregistrate ca s

Oficialii Ministerului Finantelor Publice se vor intalni, saptamana viitoare, cu reprezentantii Camerei Nationale a Taximetristilor, pentru a stabili conditiile in care bonurile fiscale emise in activitatea de taximetrie sa poata fi inregistrate ca si cheltuiala in contabilitatea firmelor, anunta un comunicat al MF. In urma intrevederii se va decide, cel mai probabil, eliminarea obligativitatii de a elibera factura fiscala pentru calatoria cu taxiul.
De altfel ministrul Vladescu recunostea, intr-o intrevedere cu reprezentantii Camerei Nationale a Taximetristilor, ca nicaieri in lume nu se da factura fiscala pentru astfel de servicii. Vladescu promitea atunci ca va rezolva problema in cel mult o saptamana. Taximetristii s-au plans in cateva randuri ca obligativitatea de a intocmi factura fiscala nu face altceva decat sa le ingreuneze munca.

Factura fiscala nu este obligatorie pentru serviciile acordate populatiei

Potrivit comunicatului MFP, emiterea facturii fiscale pentru prestatiile de taximetrie este obligatorie, in prezent, numai pentru serviciile efectuate catre agentii economici, nu si catre populatie.
Firmele de taximetrie au solicitat Ministerului Finantelor Publice sa modifice ordinul potrivit caruia firmele isi pot deduce cheltuielile doar pe baza facturilor fiscale. Ordinul a fost emis in luna noiembrie 2005, cu aplicabilitate de la inceputul acestui an, si elimina posibilitatea ca bonurile fiscale sa poata fi inregistrate ca si cheltuieli.
Companiile de taximetrie au fost obligate sa-si doteze masinile cu aparate de marcat electronice fiscale pana la sfarsitul anului 2004.
La nivelul intregii tari opereaza legal circa 50.000 de taximetre, Bucurestiul ingloband 10.000 dintre ele.
Stabilirea, prin lege, a numarului de autorizatii pentru Capitala a fost considerata la acel moment o decizie anticoncurentiala.

Doar 5% dintre clienti solicita factura

Conform datelor furnizate de companiile de taximetre, doar 5% dintre clienti solicita documente fiscale pentru decontarea calatoriilor in contabilitate. Marile societati comerciale au contracte cu taximetristii in baza carora li se emite o singura factura care insumeaza valoarea tuturor calatoriilor dintr-o luna. Reprezentantii companiilor de taximetre spun ca soferilor nu le place sa completeze astfel de facturi desi nu au altceva de facut decat sa completeze datele de pe bonul fiscal. Aparatul care emite bonuri calculeaza automat valoarea TVA. O alta problema ar putea-o constitui gestionarea facturilor. In cazul companiilor mari, cu peste 500 de masini, distribuirea si apoi inregistrarea facturilor fiscale ar putea insemna investitii suplimentare al caror efect s-ar putea vedea si in pretul pe kilometru.
In conditiile in care numai o mica parte dintre clienti solicita factura la fiecare calatorie, impunerea unui astfel de document fiscal nu se justifica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.