Proprietarii hotelurilor vor fi obligati ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa modifice cel putin o camera conform nevoilor persoanelor cu handicap, iar posturile private si publice de televiziune vor trebui sa asigure, pana la aceeasi data, interp

Proprietarii hotelurilor vor fi obligati ca, pana la sfarsitul anului viitor, sa modifice cel putin o camera conform nevoilor persoanelor cu handicap, iar posturile private si publice de televiziune vor trebui sa asigure, pana la aceeasi data, interpretarea mimico-gestuala a principalelor stiri. Prevederile sunt cuprinse in proiectul de lege privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, aprobat de Guvern, act normativ care promoveaza principiul egalizarii sanselor. Conform documentului, cladirile de utilitate publica, blocurile construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun si statiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru calatori, spatiile de parcare, strazile si drumurile publice, precum si telefoanele publice vor fi adaptate astfel incat sa permita accesul persoanelor cu handicap.

Informatii auditive, vizuale si mintale

Pana la finele anului viitor, autoritatile publice locale sunt obligate sa ia masuri pentru a adapta telefoanele cu telefax si teletext specific pentru persoanele cu handicap auditiv. In sase luni de la intrarea in vigoare a legii, serviciile de relatii cu publicul vor afisa si vor dispune de informatii accesibile persoanelor cu handicap vizual, auditiv si mintal. Pentru relatiile directe cu persoanele cu handicap auditiv, autoritatile centrale si locale vor fi obligate sa asigure interpreti autorizati ai limbajului mimico-gestual sau ai limbajului specific al persoanei. Pana la sfarsitul anului 2010, autoritatile si operatorii de transport feroviar de calatori vor avea obligatia sa ia masuri pentru adaptarea mijloacelor de transport in comun la nevoile persoanelor cu handicap.
Proprietarii de spatii hoteliere vor avea obligatia, pana la sfarsitul anului 2007, sa adapteze cel putin o camera pentru gazduirea persoanei cu handicap care utilizeaza fotoliul rulant. Posturile de televiziune publice si private vor fi obligate sa introduca sistemul de descriere vocala, in intervalele de timp posibile, a secventelor vizuale din filme documentare si artistice, sa subtitreze si sa interpreteze in limbaj mimico-gestual principalul buletin de stiri si cel putin o emisiune de stiri si de interes public pe zi, precum si sa dubleze cel putin 50% din filmele straine cu caracter documentar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.