Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a avertizat ca tara sa nu-si va limita programul nuclear, chiar daca i se va ordona acest lucru de catre Consiliul de Securitate al ONU."Este dreptul nostru definitiv de a avea tehnologie nucleara", a insista
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a avertizat ca tara sa nu-si va limita programul nuclear, chiar daca i se va ordona acest lucru de catre Consiliul de Securitate al ONU."Este dreptul nostru definitiv de a avea tehnologie nucleara", a insistat liderul de la Teheran. El a tinut sa sublinieze ca, "potrivit reglementarilor TNT (Tratatul de neproliferare nucleara), este permis tuturor natiunilor membre sa posede tehnologie nucleara", relateaza Rompres. Iranul a reluat cercetarile in domeniul nuclear saptamana trecuta anuntand, oficial, desigilarea instalatiilor nucleare. Teheranul sustine ca reluarea activitatilor in domeniul combustibilului nu sunt legate de procesele de productie a combustibilului nuclear. Comunitatea internationala, insa, si-a exprimat profunda ingrijorare fata de noile actiuni ale Teheranului, acuzand autoritatile iraniene de incalcarea acordurilor internationale. Sefii diplomatiilor din tarile UE3 (Marea Britanie, Germania si Franta), care se ocupa de dosarul nuclear iranian au decis joi la Berlin convocarea Consiliului guvernatorilor Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA). Acest organism urmeaza sa adopte o decizie in privinta sesizarii Consiliului de Securitate al ONU in legatura cu dosarul nuclear iranian. De asemenea, delegati din Rusia, China, SUA si UE3 se vor reuni la inceputul acestei saptamani pentru a-si coordona pozitiile asupra acestui subiect.
In opinia Germaniei, impunerea unor sanctiuni economice Iranului pentru a convinge autoritatile de la Teheran sa renunte la programul nuclear ar fi "o cale foarte periculoasa", care ar afecta ambele parti. Conform declaratiilor lui Gernot Erler, numarul doi al diplomatiei germane, Berlinul ar opta pentru o metoda mai eficienta de a exercita presiuni asupra Iranului, respectiv impunerea unor restrictii de calatorie. Intr-un interviu acordat publicatiei Bild am Sonntag, inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, a exclus categoric o actiune militara impotriva Iranului.
Pentru Ahmadinejad, Merkel si Bush sunt criminali de razboi
Responsabilul UE a subliniat ca decizia europenilor de a aduce Iranul in fata Consiliului de Securitate al ONU nu inseamna finalul negocierilor cu Teheranul. "Pentru moment, incercam sa ajungem la o solutie diplomatica", a declarat Javier Solana. In stilul sau caracteristic, presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a mai turnat putin gaz peste focul scandalului creeat in jurul tarii sale, prin lansarea unei noi declaratii antisemite. "Cei care sustin deschis regimul care ocupa Ierusalimul trebuie sa stie ca numele lor vor figura pe lista criminalilor de razboi si intr-un viitor apropiat vor fi judecati de tribunale palestiniene", a afirmat Ahmadinejad intr-o conferinta de presa sustinuta la Teheran. "Noi ar trebui sa inspectam arsenalul vostru si pe cel al regimului care ocupa Israelul, sa le sigilam si sa le distrugem", a declarat el, vizand, in special declaratiile de vineri ale cancelarului german, Angela Merkel, si pe cele ale presedintelui american, George W. Bush. "Daca amandoi (Merkel si Bush) ii sustin pe ocupantii Ierusalimului, trebuie sa o recunoasca explicit si aceasta inseamna ca iau parte la crimele care sunt comise acolo", a mai spus presedintele iranian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.