Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 0,8% din Produsul Intern Brut, sub nivelul de 1% din PIB stabilit de autoritati la ultima rectificare bugetara, conform datelor preliminare transmise ieri de Ministerul Finantelor Publice (
Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 0,8% din Produsul Intern Brut, sub nivelul de 1% din PIB stabilit de autoritati la ultima rectificare bugetara, conform datelor preliminare transmise ieri de Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Potrivit unui comunicat al ministerului transmis agentiei Mediafax, veniturile bugetare au avut o pondere de 29,7% din PIB, la acelasi nivel ca in anul 2004, iar cheltuielile au reprezentat 30,5% din PIB. Ministerul Finantelor arata ca evolutii favorabile ale incasarilor au fost consemnate la taxa pe valoarea adaugata, unde sumele au crescut cu 36,2% in termeni nominali, respectiv cu 1,1% din PIB. Cresterea nominala la contributiile de asigurari sociale este de 18,8%, in timp ce ponderea in PIB a urcat cu 0,1 puncte procentuale. MFP sustine ca realizarile au depasit estimarile in cazul impozitului pe profit si a celui pe venit, unde nivelul taxarii a fost redus dupa introducerea cotei unice. Astfel, incasarile la impozitul pe profit sunt superioare cu 61,4 milioane lei celor realizate in anul 2004, dar ponderea lor in PIB a scazut cu 0,4%.
In cazul impozitului pe venit, sumele colectate au scazut cu 5,3% fata de anul precedent, diminuarea ponderii in PIB fiind de 0,6 puncte procentuale. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au crescut cu 16,3% in termeni nominali dar si-au redus ponderea in PIB cu 0,4 puncte. In primele 11 luni ale anului trecut, executia bugetara indica un excedent de 1% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.