Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a adresat un apel catre autoritatile locale pentru a gestiona "cat mai uman" posibil primirea dosarelor pentru acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, asigurand, totodata, ca cei peste 102.000 de benefi
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a adresat un apel catre autoritatile locale pentru a gestiona "cat mai uman" posibil primirea dosarelor pentru acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului, asigurand, totodata, ca cei peste 102.000 de beneficiari nu vor pierde banii cuveniti. Ministrul Muncii a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca micile inadvertente in aplicarea noii legislatii privind acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului sunt "explicabile" si "firesti". "In fond, este o reforma esentiala in domeniu, nu un simplu transfer de atributii privind preluarea dosarelor. Sigur, au aparut neintelegeri in aplicarea noii legislatii, din partea primariilor. Insa, pe 6 ianuarie, 95 la suta din primarii primisera formulare. Ordonanta era publicata din 14 noiembrie, iar normele din 4 ianuarie. Putina organizare din partea primariilor ar fi evitat problemele aparute", a precizat Barbu. Plata indemnizatiilor se facea din trei surse inainte de aparitia Ordonantei 148/2005: de la agentiile de ocupare a fortei de munca din fiecare judet - pentru persoanele care erau in somaj; de la casele judetene de pensii - pentru persoanele care aveau un contract de asigurari, si de la angajator.
"Ministerul, directiile de munca ale ministerului, preiau automat in baza de date persoanele care se aflau in plata la casele de pensii sau la agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca. Intrucat cea mai mare parte a beneficiarilor se aflau in plata la angajator, obligatia transferului dosarului ii revine angajatorului, pentru persoanele pe care le are in plata. El trebuie sa depuna dosarele pana la 15 ianuarie, la directiile de munca", a mai spus Barbu. Potrivit ministrului Muncii, nici unul dintre beneficiarii indemnizatiilor pentru cresterea copilului, aflat deja in plata la data de 1 ianuarie, nu isi va pierde sumele cuvenite pentru luna ianuarie, chiar daca nu a reusit sa depuna dosarul, el sau angajatorul, la directiile de munca sau primarie. "In situatia in care angajatorul nu face acest lucru, nu depune dosarul pana la 15 ianuarie, persoana interesata, beneficiarul, poate lua legatura cu acesta, ia dosarul si il depune personal, la Directia de munca. Cel mult, cand nu se ajunge cu aceste dosare pana la data de 15 ianuarie, cel mult o zi - doua dupa aceasta perioada, se risca sa nu se mai plateasca drepturile pe luna ianuarie, in luna februarie, si sa se ia in luna martie pentru ambele luni. Deci banii nu se pierd", a precizat ministrul Muncii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.