Lupta anticoruptie a incins spiritele la nivel inalt. Startul l-a dat chiar premierul Tariceanu, secondat de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Cel atacat, seful CSM, Dan Lupascu, a dat replica doar pe jumatate. O pana de curent la televiziunea pub

Lupta anticoruptie a incins spiritele la nivel inalt. Startul l-a dat chiar premierul Tariceanu, secondat de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Cel atacat, seful CSM, Dan Lupascu, a dat replica doar pe jumatate. O pana de curent la televiziunea publica i-a inchis gura.

Intalnirea extraordinara convocata ieri de premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema luptei anticoruptie s-a lasat cu un scandal de proportii in lumea Justitiei. Discutiile au avut loc cu usile inchise, la cel mai inalt nivel. Au fost convocati la Guvern seful anticoruptie, Daniel Morar, directorul SRI, Radu Timofte, generalul Ardelean, seful fostului Serviciu doi si un sfert. Au participat si doi reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), desi, potrivit Executivului, fusese invitat chiar presedintele Consiliului, Dan Lupascu. Surpriza cea mare a venit insa la finalul intrevederii, cand premierul Tariceanu a lansat acuzatii dure la adresa parchetelor si a conducerii CSM. El a parut pregatit sa arunce eventualul esec al luptei anticoruptie in spinarea celor doua institutii. Nu de alta, dar o nedorita amanare a integrarii in Uniunea Europeana in 2007 trebuie sa aiba si un tap ispasitor.
ACUZE. ""Asteptam ca dosarele de mare coruptie sa fie scoase la suprafata. Daca vor intarzia prea mult, cineva trebuie sa poarte responsabilitatea. Vom observa cum lucreaza procurorii, ce se intampla la CSM. Ministrul Justitiei detine parghii administrative prin care poate actiona fata de cei care dovedesc ineficienta sau rea-vointa si cer sa faca uz de aceste prerogative fara nici un fel de retinere"", a avertizat ieri Tariceanu, dupa discutiile purtate pe tema stadiului aplicarii masurilor anticoruptie. Tonul premierului si cel al ministrului Justitiei, Monica Macovei, au fost extrem de dure la adresa activitatii procurorilor si a conducerii Consiliului Magistraturii. ""CSM nu dovedeste ca a devenit institutia capabila sa asigure buna functionare a Justitiei"", a spus Tariceanu, vorbind despre deciziile ""absolut surprinzatoare"" date de institutie in diverse dosare si care ""lasa loc la banuieli"". Singurul sef de institutie care a beneficiat de o oarecare apreciere din partea premierului a fost seful DNA, Daniel Morar.
CONTRAATAC. Incoltit in absenta, seful CSM, Dan Lupascu, a tinut sa le dea imediat o replica taioasa atat premierului, cat si ministrului Justitiei, Monica Macovei. ""Imixtiune!"" Acesta a fost cuvantul prin care a catalogat judecatorul iesirile la rampa ale celor doi oficiali. ""In primul rand, Consiliul a fost reprezentat la nivel de secretar general, judecatorul Liviu Parvu, si procurorul Ioan Burlacu, membru in Consiliu, responsabil cu domeniul anticoruptie. In al doilea rand, n-am primit nici o invitatie de la Guvern, nici un material, nimic. Invitatia pentru aceasta intalnire a venit de la Ministerul Justitiei, sub semnatura indescifrabila a unui functionar, care nu-si da numele, dar ne recomanda ceva de genul «Daca va aflati prin zona, treceti si dvs. pe acolo!». Modul de convocare exprima dispret fata de CSM. Prim-ministrul ar trebui sa stie ca CSM e echivalentul Guvernului si nu tratezi oricum varful autoritatii judecatoresti"", ne-a declarat aseara Dan Lupascu. El a respins acuzatiile lansate de premier, amintindu-i ca ""atributiile importante pentru anticoruptie sunt in alte curti: CSM si-a indeplinit toate obligatiile, spre deosebire de alte institutii, cum ar fi Ministerul de Justitie, unde sunt peste 20 de masuri restante"". Lupascu i-a subliniat premierului si ca CSM nu se supune Guvernului ori altei puteri. ""Peste doua zile, la CSM, sub presedintia lui Traian Basescu, va fi sedinta de prezentare a activitatii Consiliului pe 2005. Primul-ministru este si el invitat, dar n-a mai avut rabdare, probabil impulsionat de doamna Macovei"", a conchis seful CSM.
REACTIE. La scurt timp, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a tinut sa precizeze ca Lupascu a primit o invitatie scrisa la Consiliul Anticoruptie, considerandu-se ca prezenta sa este utila pentru un dialog coerent intre toate institutiile responsabile in domeniu. De asemenea, ea a negat ca sedinta cu pricina ar fi fost facuta pentru gasirea unui tap ispasitor.

INCIDENT SAU CENZURA?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.