Una dintre prioritatile Ministerului Sanatatii (MS) in aceasta perioada este constituirea unui Comitet Intersectorial de Coordonare in Sanatatea Mintala (CICSM). Acesta va avea rol de organ consultativ pe langa MS si de a initia actiuni de promov
Una dintre prioritatile Ministerului Sanatatii (MS) in aceasta perioada este constituirea unui Comitet Intersectorial de Coordonare in Sanatatea Mintala (CICSM).

Acesta va avea rol de organ consultativ pe langa MS si de a initia actiuni de promovare a sanatatii mintale. Secretarul de stat in MS, conf. dr. Virgil Paunescu, este presedintele acestui comitet. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a atras atentia autoritatilor romane asupra necesitatii respectarii drepturilor persoanelor cu tulburari psihice.
Sanatatea mintala constituie o problema prioritara in intreaga lume, nu numai in tara noastra. Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca in tarile in tranzitie rata tulburarilor psihice este mult mai mare decat media celorlalte tari, situandu-se intre 30% si 35%. Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca, incepand din acest an, se infiinteaza centrele de sanatate mintala, prin transformarea laboratoarelor de sanatate mintala. Aceste centre vor asigura continuitatea ingrijirilor in comunitate a persoanelor cu tulburari psihice. Centrelor le revine misiunea de a asigura asistenta primara si psihiatrica ambulatorie unui numar intre 150.000 si 300.000 de persoane cu probleme de sanatate mintala. In Romania sunt peste 260.000 de bolnavi psihici si cronici si 38 de spitale. (Magda Marincovici)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.