Democratii vor reguli mai stricte in domeniul achizitiilor publice. PD discuta cu partenerii de guvernare despre introducerea in lege a unor reglementari pentru respectarea termenului de executie si a pretului de adjudecare a lucrarilor. Potrivit leg
Democratii vor reguli mai stricte in domeniul achizitiilor publice. PD discuta cu partenerii de guvernare despre introducerea in lege a unor reglementari pentru respectarea termenului de executie si a pretului de adjudecare a lucrarilor. Potrivit legii in vigoare, elementul hotarator pentru castigarea unei licitatii publice este pretul, care conteaza in proportie de 80 la suta. Insa, sustin democratii, acest lucru favorizeaza coruptia, pretul initial putand fi majorat ulterior licitatiei cu pana la 50 la suta. "Vrem ca regula la achizitiile publice sa se bazeze pe principiul <

>", a afirmat, ieri, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu. El a precizat ca este nevoie de prevederi privind necesitatea respectarii pretului si a termenelor de executie, in conditiile in care intarzierile fac regula in Romania, iar companiile practica dumpingul, avantajul competitiv fiind asigurat de forta de munca la negru.
Videanu crede ca modificarea legilor privind achizitiile va duce la scoaterea din economia subterana a aproximativ 250.000 de locuri de munca.
Domeniul achizitiilor publice este considerat o arie de ingrijorare serioasa pentru Comisia Europeana, care a recomandat in Raportul de monitorizare adoptarea unei legislatii adecvate pentru functionarea sistemului.
In luna decembrie, presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a uneia din legile care reglementeaza domeniul, respectiv cea privind infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si a propus ca acest organism sa fie subordonat Ministerului Finantelor. Seful statului si-a motivat cererea de reexaminare prin faptul ca unele prevederi sunt "intr-o vadita contradictie", mai ales in ceea ce priveste subordonarea Autoritatii. De asemenea, Traian Basescu a recomandat infiintarea unei unitati de control independente de ANRMAP, in coordonarea Ministerului Finantelor Publice, precum si crearea unor unitati corespondente specializate la nivel teritorial.
Aspecte legate de legislatia in domeniul achizitiilor publice, precum si solutiile pentru scoaterea acestui sector de sub incidenta "cartonasului rosu" al Comisiei Europene au fost discutate ieri si in cadrul Reuniunii pregatitoare a Comitetul Executiv pentru Integrare Europeana, prezidate de ministrul Integrarii Anca Boagiu.
"Indiferent care ar fi procedurile specifice fiecarei institutii si ritmul de lucru al acestora, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este prioritatea tuturor. Prin urmare, trebuie sa depunem toate eforturile pentru solutionarea eventualelor blocaje, astfel incat masurile necesare definitivarii pregatirii Romaniei pentru aderare sa fie aplicate conform calendarului asumat, iar Raportul din primavara sa ne confirme data de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii", a precizat Boagiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.