Fostul comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, colonelul Gheorghe Trutulescu, a fost audiat in calitate de martor ieri de catre procurorii militari, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Trutulescu a declarat la iesirea din
Fostul comandant al Unitatii de Cercetare si Diversiune Buzau, colonelul Gheorghe Trutulescu, a fost audiat in calitate de martor ieri de catre procurorii militari, in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Trutulescu a declarat la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme ca in timpul mineriadei a avut un rol de executant al unor ordine. Intrebat cine a dat acele ordine, el a raspuns: ""Sunt 15 ani de atunci!"". Fostul sef al unitatii buzoiene si apoi angajat al SPP a fost condamnat la sapte ani de inchisoare in afacerea Tigareta II si eliberat in octombrie 2003.
REMEMBER. Intre 13 si 15 iunie 1990, in timpul evenimentelor din Bucuresti, au fost ucise sase persoane, alte cateva zeci au fost ranite, iar cladirile Politiei Capitalei si ale Ministerului de Interne, precum si sedii de partide si alte institutii importante ale statului au fost devastate.
Procurorii militari au stabilit, prin rechizitoriu, ca vinovatii de uciderea celor patru persoane la 13 iunie 1990 sunt ofiterii superiori care s-au aflat la comanda Ministerului de Interne in momentele acelea, respectiv generalul (r) Mihai Chitac - fost ministru de Interne, generalul (r) Gheorghe Andrita - fost adjunct al ministrului de Interne, coloneii de Politie in rezerva Calin Traian Stefan, Costea Dumitru si Constantin Vasile.
ACUZATII SI INFRACTIUNI. Potrivit unor surse judiciare, ancheta privind mineriada din 1990 - in care sunt cercetate in jur de 20 de persoane, printre care si Ion Iliescu - include acuzatii precum subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii.
Sursele citate au precizat ca printre infractiunile despre care anchetatorii au date ca au fost comise in timpul mineriadei din 1990 se afla subminarea puterii de stat (articolul 162 din Codul Penal), subminarea economiei nationale (articolul 165), talharie (articolul 211), distrugere (articolele 217-218), asociere in vederea comiterii de infractiuni, arestare ilegala si cercetare abuziva (articolul 266), lipsire de libertate in mod ilegal (articolul 189), aplicare de rele tratamente (articolele 267 si 267 indice 1) si crime impotriva umanitatii (articolele 356-360). (Magda Colgiu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.