Lasand in urma un 2005 zbuciumat, institutiile europene vor decide anul acesta viitorul comunitar al Romaniei si Bulgariei si vor incerca sa recupereze la nivel legislativ lacunele existente din normele UE. Dupa un an plin de rasturnari de situati

Lasand in urma un 2005 zbuciumat, institutiile europene vor decide anul acesta viitorul comunitar al Romaniei si Bulgariei si vor incerca sa recupereze la nivel legislativ lacunele existente din normele UE.

Dupa un an plin de rasturnari de situatii, marcat de esecul referendumurilor constitutionale din Franta si Olanda, dar si de o serie de discutii aprinse pe tema bugetului comunitar, europenii spera ca vor avea parte de mai mult noroc in 2006. Si nu sunt singurii.
PLANURI. Si viitorii cetateni ai UE se declara optimisti ca anul 2006 va decurge conform planurilor deja stabilite in anii anteriori. Pentru ei, punctul culminant va fi reprezentat de raportul de monitorizare al Comisiei Europene din primavara, care va arata daca cele doua state candidate, Romania si Bulgaria, sunt suficient pregatite sa adere la UE la 1 ianuarie 2007. De altfel, un an important se anunta si pentru evolutia relatiilor Uniunii Europene cu alte doua tari candidate, Croatia si Turcia. Ambele state spera ca in 2006 se vor deschide macar cateva capitole de negociere cu Bruxellesul. Daca unele state inca mai asteapta la ""poarta Europei"", alte tari, membre de ceva timp, au ajuns sa-si aniverseze integrarea in comunitatea europeana. Este cazul Spaniei si Portugaliei, care anul acesta vor sarbatori 20 de ani de cand fac parte din randul cetatenilor europeni si vor marca acest lucru printr-o serie de festivitati.
SARCINI GRELE. Extinderea Uniunii Europene spre est va suscita in continuare vii dispute in randul celor 25 de state membre si-i va pune pe jar pe liderii europeni. Furtunile nu se vor opri insa numai asupra acestei teme, caci nici macar din punct de vedere legislativ institutiile europene nu vor avea o sarcina foarte usoara in acest an. Intitulat in mod simbolic ""Anul european al mobilitatii muncitorilor"", 2006 va fi anul in care Legislativul de la Strasbourg se va concentra pe cateva directive-cheie prin a caror adoptare se spera o mai mare dinamizare a mecanismului comunitar. Astfel, europarlamentarii vor incerca sa adopte cat mai repede si fara a starni noi controverse atat directiva timpului de lucru, cat si cea a serviciilor. Pe de alta parte, avand in vedere ca in acest an cele 12 state europene care au impus restrictii pe piata muncii ar putea renunta la perioadele de tranzitie impuse statelor nou-intrate, Parlamentul European se pregateste sa stimuleze aceste decizii facilitand muncitorilor din UE transferul dreptului la pensie de care beneficiaza in tara lor de origine, in orice stat membru in care vor sa se mute sau sa traiasca o perioada.
REFLECTII. Cum pasul nu poate fi batut pe loc, eforturile institutiilor europene vor viza si Agenda de la Lisabona, ale carei rigori pot transforma Uniunea Europeana in cea mai competitiva regiune din lume in 2010. Nici Actul Constitutional european nu va fi dat uitarii in acest an sau cel putin asa se spera. Momentan, europenii se vor rezuma doar la o perioada de reflectie pentru a gasi cea mai buna si viabila solutie de resuscitare a Constitutiei.

MUNCAa€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.