Guvernul va decide asupra oportunitatii privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) dupa ce va analiza ofertele depuse pentru cumpararea bancii, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu, citat de Mediafax. Intrebat daca Executivul
Guvernul va decide asupra oportunitatii privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) dupa ce va analiza ofertele depuse pentru cumpararea bancii, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu, citat de Mediafax. Intrebat daca Executivul a luat o decizie privind amanarea sau renuntarea la procesul de privatizare, ca urmare a ofertelor preliminare, premierul a precizat ca o hotarare va fi luata dupa ce va discuta cu presedintele comisiei de privatizare, ministrul Finantelor Publice. "Voi discuta in aceasta luna cu presedintele comisiei de privatizare, ministrul Sebastian Vladescu, si vom analiza. In cazul in care analiza ne va indica anumite lucruri clare, de bun-simt, atunci vom lua decizia pe cale de consecinta. Astazi nu este luata nici o decizie in aceasta privinta, iar procesul de privatizare este in curs", a spus Tariceanu.
Cine cumpara plateste exact cat face
El s-a referit si la declaratiile sale recente privind valoarea redusa a CEC in comparatie cu cea a Bancii Comerciale Romane, precizand ca a facut acele afirmatii nu cu intentia de a diminua pretul bancii, ci pentru a elimina perceptia generala a opiniei publice legata de o asemanare a celor doua institutii din punct de vedere valoric. Premierul a apreciat ca afirmatiile sale nu au influentat valoarea ofertelor depuse pentru CEC, mai ales ca ofertele orientative erau deja inregistrate la acea data. "Cei care cumpara nu se iau dupa ce zice primul-ministru. Ei platesc exact cat face, pe baza unor indici rigurosi. Banuiesc ca si ofertele vor fi pe cale de consecinta", a adaugat premierul. Sapte din cei opt investitori inscrisi pentru privatizarea CEC au depus oferte neangajante la termenul din 21 octombrie, din cursa retragandu-se banca franceza Societe Generale, care detine pachetul majoritar la cea de-a doua banca din Romania - BRD. Potrivit unei surse guvernamentale citata de Reuters, preluata de Mediafax, amanarea urmatoarei etape a vanzarii CEC, respectiv depunerea ofertelor finale, pentru inceputul acestui an, era legata si de stadiul privatizarii BCR. Conform aceleiasi surse, CEC este evaluata la aproximativ 650 de milioane de euro, iar privatizarea ar putea fi incheiata in 2006. Erste Bank, castigatoarea licitatiei pentru BCR, este si unul dintre ofertantii de la privatizarea CEC, pentru care mai concureaza National Bank of Greece si EFG Eurobank (ambele din Grecia), Banca Monte dei Paschi di Siena SpA (Italia), Dexia Bank (grup franco-belgian), OTP Bank (Ungaria) si consortiul format de Raiffeisen International Bank, Raiffeisen Zentralbank, Oesterreich Aktiengesellschaft (Austria). Investitorul strategic care va cumpara Casa de Economii si Consemnatiuni va avea posibilitatea sa preia pana la 75% din capital, dar nu mai putin de 50% plus o actiune a bancii, potrivit strategiei de privatizare a CEC. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.