Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat duminica, la o intrunire a Comandamentului Antiepizootic Central, ca Romania "nu este in situatie de panica", dupa ce in Turcia au fost semnalate decese ca urmare a transmiterii virusului gripei avi

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat duminica, la o intrunire a Comandamentului Antiepizootic Central, ca Romania "nu este in situatie de panica", dupa ce in Turcia au fost semnalate decese ca urmare a transmiterii virusului gripei aviare la om.
"In Turcia, lucrurile au stat cu totul altfel. Masurile nu au fost atat de radicale ca la noi", a spus Flutur, precizand ca "reactia autoritatilor romane a fost extrem de rapida in comparatie cu cea a omologilor turci, tinand cont ca primul focar de gripa aviara din Turcia s-a descoperit odata cu cel de la Ceamurlia, dar ei abia la mijlocul lunii decembrie au demarat uciderea pasarilor".

Cainii si pisicile intra in colimator

Flutur a mai aratat ca specialistii din Romania analizeaza in prezent oportunitatea realizarii de examene virusologice si la mamifere, in special la porci, pentru care au mai fost efectuate astfel de analize, cai si bovine, dar si la caini si pisici, pentru a vedea daca "virusul n-a suportat modificari intre timp". Peste 120.000 de pasari au fost sacrificate pana in prezent in cele 23 de focare de gripa aviara depistate in Romania, pentru care Ministerul Agriculturii a platit despagubiri de circa 28 de miliarde de lei vechi, a mai declarat Flutur. "In 15 focare, pasarile au fost ucise in totalitate, dupa care s-a trecut la regionalizare de la alte opt focare", a precizat Flutur. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pana in acest moment au fost deja stinse patru dintre cele 23 de focare de gripa aviara semnalate in judetele Tulcea (6), Braila (7), Buzau (3), Ialomita (5) si Calarasi (2). Saptamana aceasta, urmeaza sa fie stinse alte noua focare si sa fie trimisi pui santinela in sase focare, au mai aratat oficialii ANSVSA. "Astazi (duminica - n.r.) autoritatile sanitare au decis sacrificarea tuturor pasarilor din localitatea Albesti, judetul Ialomita, unde initial au fost ucise doar o parte dintre acestea, intrucat au fost semnalate noi cazuri de imbolnaviri", a adaugat Gheorghe Flutur.
Bugetului alocat de Ministerul Agriculturii pentru despagubirile localnicilor - de circa 28 de miliarde de lei vechi, i se adauga circa 100 de miliarde de lei vechi cheltuiti de ANSVSA pentru achizitionarea de aparatura de specialitate,140 de miliarde lei vechi de la Ministerul Sanatatii pentru cumpararea de vaccinuri si medicamente, plus alte 85 de miliarde de lei vechi din partea Ministerului Transporturilor pentru dezinfectie.

In Turcia, cinci noi cazuri de gripa aviara la om

Cinci noi persoane au fost depistate pozitive la virusul H5N1 al gripei aviare si au fost supuse ingrijirilor medicale, in Turcia, a declarat, duminica, un reprezentant al serviciilor sanitare, citat de AFP.
Trei persoane infectate cu virusul H5N1 al gripei aviare au fost spitalizate in capitala Turciei, Ankara, si alte doua in localitatea Van, in estul tarii, a afirmat pentru agentia Anatolia un reprezentant cu rang inalt al Ministerului Sanatatii, potrivit Mediafax. Cele cinci persoane testate pozitive faceau parte dintr-un grup de 28 de persoane ale caror mostre au fost supuse testelor intr-un laborator guvernamental din Ankara. Aceste ultime informatii ridica la noua numarul total al cazurilor de infectare cu virusul H5N1, in randul populatiei turce. Trei pacienti - trei copii - care au contractat boala au decedat deja.

Parintii copiilor decedati critica autoritatile

Parintii celor trei copii decedati din cauza virusului gripei aviare au acuzat Guvernul turc de neglijenta si deficienta in informarea populatiei cu privire la efectele letale ale bolii, relateaza cotidianul Sunday Telegraph, in editia electronica.
Familia Kocyigit, care si-a pierdut trei copii in sase zile, a acuzat lipsa ingrijirilor medicale de specialitate si a preocuparii autoritatilor turce de moartea membrilor familiei. Tatal copiilor, Zeki Kocyigit, in varsta de 38 de ani, a afirmat: "Daca Guvernul nu ne-ar fi mintit, nu am fi ajuns sa ne ingropam copiii. Ar fi trebuit sa ne avertizeze; in schimb, nici un oficial nu a participat la inmormantarea copiilor".
"Pe data de 29 decembrie, unele gaini ale noastre s-au imbolnavit. Am preferat sa le taiem si sa le gatim, mai degraba decat sa le pierdem cu totul", povesteste Kocyigit. "Fiica mea, Fatma, a taiat-o, iar fiii mei, Mehmet si Hulya, au jumulit-o de pene. Sotia mea a gatit-o si am mancat cu totii din carnea ei", continua el. Doua zile mai tarziu, cei trei copii au inceput sa prezinte semne de boala. "L-am dus pe Mehmet la dispensarul local. Doctorul s-a uitat la el si l-a acuzat ca se preface ca e bolnav ca sa nu se mai duca la scoala. I-a prescris niste sirop si ne-a trimis acasa", a declarat tatal, revoltat. A doua zi, starea de sanatate a copiilor se deteriorase semnificativ. "Aveau febra mare si le sangera gatul", a mai spus Kocyigit. Primul dintre copii a murit pe 1 ianuarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.