Loteria nu va incapea pe mana unui investitor, atat timp cat asa-zisa privatizare este doar o instrainare a unui pachet minimal de 32% din actiuni. Statul va pastra 68% din capitalul social si monopolul asupra jocurilor de noroc. Loteria nu s

Loteria nu va incapea pe mana
unui investitor, atat timp cat asa-zisa privatizare este doar o instrainare a unui pachet minimal de 32%
din actiuni. Statul va pastra 68%
din capitalul social si monopolul asupra jocurilor de noroc.

Loteria nu se privatizeaza. ""Transferarea a 32% din actiunile companiei nu este rezultatul actiunii de privatizare, ci un efect al aplicarii legii Fondului Proprietatea"", spune Nicolae Cristea, director general la Loteria Romana. Totodata, legea mai prevede ca restul de 68% din capitalul social al companiei va ramane in posesia statului roman, care astfel isi pastreaza monopolul asupra jocului de noroc.
Loteria este o companie profitabila care in acest an va aduce statului roman 40 de milioane de euro profit, iar diminuarea participatiei statului in capitalul social nu inseamna neaparat si o reducere a profitului. ""Dati-mi o lege ca-n Franta sau ca-n Grecia si eu voi dubla la fiecare doi ani profitul companiei"", spune Nicolae Cristea. El adauga ca in aceste tari monopolul statului este incredintat unui singur operator economic, care la randul sau poate fi de stat sau particular.
FONDUL PROPRIETATEA. Un numar de 106 companii, printre care si Loteria Romana, va transfera 20% din capitalul social catre Fondul Proprietatea. Acesta va fi la inceput un Fond al statului care va oferi actiuni drept despagubire fostilor proprietari ale caror imobile au fost nationalizate. ""Nu e vorba despre privatizare, ci despre aplicarea Legii Fondului Proprietatea. Concret, 20% din actiunile Loteriei se transfera la acest Fond, care intr-o forma de inceput pare sa fie un Fond cu capital de stat"", spune directorul general de la Loteria Romana.
LISTAREA PE BURSA. ""In paralel cu acest transfer, legea mai prevede ca trebuie sa ne listam la Bursa cu minimum 5% din capitalul social"", precizeaza Cristea. El adauga ca intrarea pe piata de capital are scopul sa afle care este valoarea unei actiuni. ""Vom respecta aceasta lege si vom angaja, prin licitatie, un consultant care sa ne sfatuiasca la ce nivel trebuie sa listam actiunea"", spune Cristea. In acest moment, valoarea nominala a actinii este de 5 lei noi, insa valoarea cu care o sa ne ducem la bursa ne-o va comunica consultantul, a mai spus directorul Loteriei Romane.
Brokerii si investitorii asteapta cu nerabdare listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a companiei Loteria Romana, in conditiile numarului redus de mari emitenti de actiuni prezenti la cota BVB. ""Este clar previzibil interesul mare pentru listarea Loto, informatiile disponibile pana acum indicand ca aceasta companie este foarte profitabila"", a declarat Alin Brendea, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction. ""Desigur, mai multe se vor putea spune numai dupa aparitia unui prospect de oferta publica de actiuni, fara de care listarea la Bursa nu are loc si prin care vom cunoaste mai multe detalii despre companie, ca si pretul pe actiune cerut"", a spus Brendea, precizand ca oferta publica de actiuni a unei companii profitabile presupune distribuirea actiunilor la foarte multi investitori. Succesul ofertei publice depinde si de numarul cumparatorilor, dar si de dimensionarea corecta a pretului cerut.
TRANSFERUL CATRE SALARIATI. Alte sapte procente din capitalul social al Loteriei se vor transfera catre actualii si fostii salariati. ""Angajatii au dreptul sa se constituie intr-o Asociatie care sa negocieze valoarea la care sa fie cumparata o actiune cu o comisie stabilita de Ministerul de Finante"", spune Cristea. ""Este un lucru pe care noi il sustinem. Salariatul de la Loto este cel care a dat valoare si cota de piata companiei. In plus, nu trebuie facuta discriminare intre salariatul de la Loto si cel de la celelalte companii care
s-au privatizat. Insa cel mai important lucru ramane ca salariatii vor fi mai motivati sa obtina mai multa performanta si mai multa performanta inseamna profit mai mare pentru partea din capital care ramane"", mai precizeaza directorul Loteriei.

CA IN EUROPA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.