Cu o zi inainte de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, nimeni nu vrea sa fie sef al CSM. Dovada este ca, in mod oficial, pana ieri nu fusese inregistrata vreo candidatura. Actualul presedinte Dan Lupascu poate candida p
Cu o zi inainte de alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, nimeni nu vrea sa fie sef al CSM. Dovada este ca, in mod oficial, pana ieri nu fusese inregistrata vreo candidatura. Actualul presedinte Dan Lupascu poate candida pentru functia de vicepresedinte, insa a declarat ca nu intentioneaza sa faca acest lucru. Pe de alta parte, membrii Consiliului sustin aproape la unison ca nu ravnesc la postul de presedinte, pentru ca raspunderea ar fi prea mare si presiunile pe masura.
Cu toate acestea, maine, atunci cand este programata alegerea noii conduceri a CSM, membrii alesi ai Consiliului isi pot depune candidatura inainte de inceperea votului. Surse judiciare sustin ca este putin probabil ca acest lucru sa se intample, existand posibilitatea ca alegerea noii conduceri a CSM sa fie amanata. Potrivit acestora, explicatia faptului ca nimeni nu a anuntat oficial ca va candida are menirea de a-i proteja pe membrii CSM cu mari probleme de imagine, care incearca astfel sa nu fie "disecati" de presa si sa nu atraga atentia asupra lor.
Alegerile ar putea fi amanate
In ciuda faptului ca, la o zi inainte de alegeri, nici un membru al CSM nu-si anuntase intentia de a candida, potrivit unor surse judiciare, sunt vehiculate trei "cupluri" pentru sefia CSM. Primul "cuplu" este Iulian Galca, presedintele Curtii de Apel Alba Iulia pentru functia de presedinte, si Cristian Deliorga, prim-procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta pentru functia de vicepresedinte. Al doilea ar putea fi judecatoarele Alexandrina Radulescu - de la Judecatoria Cluj si Angela Harastaseanu - de la Curtea de Apel Brasov, dar se pare ca amandoua ar intentiona sa candideze pentru functia de presedinte. Al treilea "cuplu" pentru candidatura este unul bomba, prin prisma numelui vehiculat pentru sefia CSM: Lidia Barbulescu, vicepresedintele Curtii Supreme, care ar urma sa faca tandem cu Deliorga pentru vicepresedinte. Potrivit unor surse judiciare, exista o mare posibilitate ca la sedinta de maine a CSM nici unul dintre membrii alesi sa nu-si anunte candidatura, alegerea conducerii Consiliului sa fie amanata, iar Lidia Barbulescu sa-si anunte candidatura la urmatoarea sedinta. De asemenea, procurorul Nicolae Chiujdea - seful Parchetului Sectorului 1, ar intentiona sa candideze pentru functia de vicepresedinte, detinuta in prezent de Liviu Dascalescu.
Barbulescu, in conflict deschis cu Macovei
Daca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie va candida si va fi ales, razboiul dintre CSM si Ministerul Justitiei va atinge apogeul, fiind binecunoscut conflictul deschis dintre Monica Macovei si Lidia Barbulescu. In ultimul an, ministrul i-a adus nenumarate reprosuri si acuze dure Lidiei Barbulescu. Mai mult, Ministerul Justitiei a solicitat, la sfarsitul anului trecut, Consiliului Superior al Magistraturii cercetarea Lidiei Barbulescu, acuzand-o de trafic de influenta. Aceasta ar fi intervenit, in calitate de membru al Comisiei de legislatie a CSM, astfel incat sa fie modificat regulamentul de examen de capacitate pentru magistratura. Fiica vicepresedintelui instantei supreme este angajata INC, iar ulterior modificarii regulamentului, la solicitarea MJ, institutia a apreciat ca Lidia Barbulescu ar fi avut un interes direct in modificarea acestui regulament de examen.
Probleme de imagine
Mandatul Lidiei Barbulescu, dar si al altor trei sefi de sectie ai instantei supreme a fost contestat de Monica Macovei, care considera ca functiile celor patru sunt vacante, intrucat ei au preluat posturile de la alti magistrati. O alta situatie care a adus-o pe Barbulescu in atentia opiniei publice a fost sentinta prin care s-a admis recursul in anulare formulat de fostul procuror general al Romaniei, Tanase Joita, in cazul generalilor Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati in dosarul "Revolutiei de la Timisoara".
De asemenea, Barbulescu, alaturi de alti trei judecatori a contestat o hotarare prin care se abroga o lege care permitea magistratilor sa-si cumpere locuintele de serviciu, fiind unul dintre membrii CSM cu mari probleme de imagine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.