O initiativa salutara a Teatrului Mic este aceea de a monta pe scena Teatrului Foarte Mic spectacole care pana de curand puteau fi vazute doar in cluburi. Dintre premierele sfarsitului de an 2005, am ales ""mady-baby.edu"", ""Terorism"" (ambele

O initiativa salutara a Teatrului Mic este aceea de a monta pe scena Teatrului Foarte Mic spectacole care pana de curand puteau fi vazute doar in cluburi.

Dintre premierele sfarsitului de an 2005, am ales ""mady-baby.edu"", ""Terorism"" (ambele in regia Gianinei Carbunariu) si ""Domnisoara din Amherst"", regia Moshe Yassur. Singurul spectacol care iese din tenta neconventionala cu care ne-a obisnuit TFM in ultima vreme este ""Domnisoara din Amherst"", de William Luce. Un ""one woman show"" clasic, avand-o ca protagonista pe Monica Mihaescu. Un alter ego al poetei Emily Dickinson, ""ciudata"" avangardista a unor vremuri inchistate de prejudecati.
TARE DE TARE. N-as vrea sa dezvalui, pentru cine n-a vazut spectacolul, ce inseamna ""mady-baby.edu"". Gianina Carbunariu, in dubla ipostaza, de semnatara a textului si a regiei, a stiut sa incite suficient. O minora de 14 ani: o romanca inocenta (citeste usor de prostit), draguta (numai buna de scos la produs, dar ""afara""), indeajuns de saraca pentru a accepta sa plece-n lumea larga. Un macho cuceritor de mahala. Alt tip, gen baiat bun, studios, cu ganduri de afirmare. Tot afara. Singurul cuvant care-i uneste e ""afara"". Adica doar afara e speranta, pentru ca propria tara n-are nevoie de ei. Iar afaraa€¦ e sex in miros de shaorma sau pe bancheta unei masini, cu multi clienti. Macho-ul mioritic e un ""peste"" rapitor de bacsisuri venite din prestatia pustoaicei pe care-o ""impresariaza"". Baiatul studios n-are sanse sa fie cineva in tara altora. Limbaj violent, scene cutremuratoare, obisnuite ale stirilor de la ora 17:00. E prea dur sau n-aveti curaj sa vedeti astfel de lucruri, daramite sa le fi spus vreodata? Cei trei actori spun lucrurilor pe nume si o fac al naibii de bine: Madalina Ghitescu, Razvan Oprea si Rolando Matsangos. ""Terorism"", textul fratilor rusi Oleg si Vladimir Presniakov, vorbeste cam despre aceleasi tare ale lumii in care traim. Semn rau, ca violenta si disperarea fac parte din ""deliciile"" globalizarii. Sase scene, aparent fara legatura intre ele. Violenta pe strada si-n pat, teroare pe aeroport, copii isterici, babe ucigase, functionari paranoici. Din pacate, textul tradus excelent de Masa Dinescu nu detecteaza, prin urmare nu ofera o solutie.

""VITAMINE"" PENTRU MINTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.