Dupa ce timp de mai multe luni autoritatile au facut din vanzarea Casei de Economii si Consemnatiuni o chestiune de "interes national", ministrul Sebastian Vladescu declara, surprinzator, ca privatizarea CEC nu mai este o prioritate. Motivul invocat:

Dupa ce timp de mai multe luni autoritatile au facut din vanzarea Casei de Economii si Consemnatiuni o chestiune de "interes national", ministrul Sebastian Vladescu declara, surprinzator, ca privatizarea CEC nu mai este o prioritate. Motivul invocat: ofertele preliminare nu sunt la nivelul asteptarilor. Cu gandul probabil la pretul obtinut pe BCR, Vladescu uita ca, spre deosebire de Banca Comerciala, singurul atu al "batranei doamne" este reteaua de sucursale si filiale. Conform Mediafax, surse bancare afirma ca incepe sa castige teren si un curent de opinie potrivit caruia n-ar fi rau ca statul sa-si pastreze o participatie in sistemul bancar, asa cum s-a intamplat pe alte piete din Europa Centrala.

Depunerea ofertelor, reprogramata

Potrivit documentului de solicitare de oferte pentru privatizare transmis investitorilor interesati, Ministerul Finantelor - ca reprezentant al statului in calitate de actionar unic al CEC - isi rezerva dreptul de a opri procesul oricand considera de cuviinta. Initial, cei sapte investitori ramasi in cursa pentru preluarea CEC erau invitati sa depuna oferte angajante pana pe 28 noiembrie 2005, insa termenul a fost amanat fara o reprogramare exacta, in asteptarea finalizarii privatizarii BCR. "Vazand ofertele indicative, nu sunt foarte incantat. Astazi nu pot sa spun ce e cel mai bine pentru CEC. In prezent, Comisia analizeaza care e cea mai buna varianta", a declarat ministrul Finantelor, seful Comisiei de privatizare a CEC. El spune ca luna ianuarie nu mai reprezinta un obiectiv ferm pentru depunerea ofertelor finale angajante pentru CEC. Totusi, majoritatea analistilor financiari sunt de parere ca nu pretul ar trebui sa fie principalul factor in alegerea noului proprietar al CEC, ci capacitatea investitionala a eventualului castigator. "Privatizarea se justifica daca aduce la CEC un management mai performant", declara Daniel Daianu, profesor universitar si fost ministru al Finantelor. Cu alte cuvinte, prin aceasta privatizare, ar trebui sa se urmareasca restructurarea si modernizarea CEC si nu neaparat obtinerea unui pret foarte mare. "Structura pe care o ofera CEC are nevoie de un management performant, de un investitor strategic si de un nou viitor", este de parere Marinel Burduja, vicepresedinte al Raiffeisen Bank.

Bogdan Baltazar: In multe tari occidentale exista case de economii nationale in proprietatea statului

Un curent, nou creat in mediul bancar romanesc, sustine ideea conform careia pastrarea sub controlul statului a unei parti din activele bancare nu ar fi chiar un lucru rau. "Aceasta privatizare ne-a tot fost ceruta dogmatic de FMI si Banca Mondiala, ignorandu-se ca in multe tari occidentale exista case de economii nationale si/sau locale, <>, cu garantia statului, dar cu o paleta redusa de plasamente care sa nu le puna in concurenta neloiala cu bancile comerciale", declara analistul financiar Bogdan Baltazar. Surse bancare citate de Mediafax arata ca autoritatile isi pun problema daca nu cumva ar fi mai bine sa continue sa pompeze anumite sume de bani in banca pentru a-i consolida pozitia subrezita in ultimii doi ani.

Profilul Casei de Economii si Consemnatiuni

Activele CEC se ridica la circa 1,43 miliarde de euro, corespunzator unei cote de piata de circa 5% din sistemul bancar, detine cea mai mare retea teritoriala, cu peste 1.400 de unitati, iar la sfarsitul lui septembrie 2005 inregistra un profit de circa 870.000 de euro, dupa o prima parte a anului cu pierderi. Banca este in plin proces de restructurare si dezvoltare de produse si servicii, avand nevoie de eforturi de modernizare si rentabilizare a operatiunilor. In acelasi timp, poate constitui o baza importanta de crestere, mai ales datorita retelei extinse din zona rurala si a oraselor mici, unde alte banci nu ajung. Conform declaratiilor anterioare ale ministrului Finantelor, privatizarea urma sa fie accelerata in aceasta luna, insa intre timp Vladescu s-a razgandit. Erste Bank, National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen sunt cele sapte institutii care figurau pe lista potentialilor investitori la CEC.

Cum stau altii

Dupa privatizarea BCR, statul mai controleaza CEC si Eximbank. Situatia nu este singulara in Europa Centrala si de Est, existand si alte tari care nu si-au privatizat complet sistemele bancare. In Polonia, statul continua sa detina o majoritate de peste 51% in cea mai mare banca de pe piata - PKO Bank Polski, cu o cota de peste 20% din activele sistemului bancar, desi in noiembrie 2004 si-a redus din participatie printr-o oferta publica de 37,7% din actiuni lansata pe Bursa de la Varsovia. In Slovenia, nu mai putin de 19% din activele sistemului bancar se afla in portofoliul statului, fara perspective de diminuare a acestei cote in viitorul apropiat. De asemenea, Cehia si-a pastrat doua banci cu capital majoritar de stat, a caror cota de piata cumulata nu trece insa de circa 4%, iar in Slovacia statul mai detine circa 1% din activele sistemului bancar. Bulgaria a incheiat privatizarea bancilor in 2003. In Croatia exista varianta ca statul sa cumpere HVB Splitska, pe care UniCredit/HVB trebuie sa o vanda in conditiile in care ajunge la o concentrare de 33% din piata prin fuziunea cu filiala locala a UniCredit, neacceptata de autoritatile croate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.