Ultimele declaratii ale bancherilor lasa de inteles ca asteapta semnale mai clare din partea BNR pentru a majora dobanzile la depozitele atrase. Ei au in vedere nivelul dobanzii de referinta practicata de banca centrala.
De la inceputul lunii
Ultimele declaratii ale bancherilor lasa de inteles ca asteapta semnale mai clare din partea BNR pentru a majora dobanzile la depozitele atrase. Ei au in vedere nivelul dobanzii de referinta practicata de banca centrala.
De la inceputul lunii noiembrie, dobanda de referinta a BNR se situeaza la 7,5%, dupa ce in decembrie 2004 ea se situa la aproape 18%, iar in septembrie trecut la 8,25%. De altfel, acesta a fost si randamentul cu care bancile comerciale au putut sa isi plaseze lichiditatile in depozitele la o luna care au fost atrase de BNR. Numai ca in piata au ramas inca sume mari, avand in vedere ca saptamana trecuta au fost plasate doar 2,5 miliarde lei, adica circa 60% din totalul ofertelor.
Bancherii considera ca acest nivel nu este acceptabil pentru a majora, la randul lor, dobanzile la depozite, apreciind ca scaderea nivelului dobanzilor la creditele de consum nu le mai asigura marjele de castig cu care s-au obisnuit.
Analistii considera ca doar o majorare a dobanzii de referinta cu un punct procentual, adica 8,5%, ar "impinge" bancile la masuri similare. Altfel, ritmul de sterilizare al lichiditatii ar trebui sa se amplifice. Insa cresterea dobanzilor la depozite nu ar putea fi mai mare, spun ei, de un punct procentual. Ramane de vazut ce se va intampla in lunile urmatoare cu dobanzile la credite, care au mai multe sanse de a creste.
O "mana de ajutor" data BNR ar putea fi reprezentata de reluarea, dupa mai multe luni de inactivitate, a licitatiilor de titluri de stat. Ministerul Finantelor a anuntat ca se va imprumuta anul acesta exclusiv de pe piata interna, prin lansarea unor emisiuni de titluri de stat in valoare de 4,15 miliarde de lei (1,15 miliarde de euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.