Potrivit presei occidentale, Austria isi va incepe presedintia europeana cu speranta dezghetarii proiectului Constitutiei Europene, a reconstruirii increderii publice in structurile Uniunii si a construirii unui dialog eficient cu zona Balcanilor (in
Potrivit presei occidentale, Austria isi va incepe presedintia europeana cu speranta dezghetarii proiectului Constitutiei Europene, a reconstruirii increderii publice in structurile Uniunii si a construirii unui dialog eficient cu zona Balcanilor (in special cu Bosnia). Drept urmare, Viena va gazdui in aceste zile o serie de intalniri intre politicienii austrieci si membrii Comisiei Europene, in speranta crearii unui dialog deschis asupra problemei constitutionale. Ministrul de Externe austriac, Ursula Plassnik, a facut apel la acordarea unui ragaz pentru ''consolidarea increderii'' europenilor, acest lucru putand determina chiar o salvare partiala sau totala a textului Constitutiei. ''Constitutia se afla sub zapada si asteapta primavara'', a declarat Plassnik. ''Intr-o oarecare masura putem spune ca avem nevoie de o schimbare climatica'', a mai adaugat aceasta. De partea cealalta insa, Hubert Gorbach, vicecancelar al partidului de coalitie BZO, sustine ca tratatul constitutional este mort in forma sa actuala. ''Avem nevoie de un text diferit'', sustine el. Cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel, care detine si presedintia Uniunii Europene, si care a initiat aceasta runda de intalniri, este destul de constient de dificultatea atingerii obiectivelor propuse. De fapt, a subliniat Schussel, obiectivul Austriei nu este neaparat acela de a salva proiectul Constitutiei, cat de a face o evaluare provizorie, care sa fie folosita la summit-ul din luna iunie. "Am prevazut inceperea de noi discutii asupra Constitutiei. Nu putem sa le rezolvam pe toate, acest lucru este clar. Obiectivul nostru este, insa, acela de a face o evaluare provizorie la summit-ul din luna iunie", a declarat oficialul, pentru postul german de televiziune ZDF. "Avem nevoie de o politica externa comuna, de o noua Constitutie si de un buget pentru urmatorii sapte ani", a mai precizat Schuessel. Dincolo de sperantele austriecilor, unii analisti considera insa ca asupra Constitutiei Europene nu va putea fi luata nici o decizie importanta inaintea alegerilor legislative din Franta, din 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.