Incepand cu 2006, Agentia SAPARD va oferi sprijin financiar mai mare pentru proiectele de procesare agroalimentara desfasurate in zonele calamitate de inundatiile din acest an.
Pentru proiectele de infiintare sau modernizare a unitatilor de pr
Incepand cu 2006, Agentia SAPARD va oferi sprijin financiar mai mare pentru proiectele de procesare agroalimentara desfasurate in zonele calamitate de inundatiile din acest an.
Pentru proiectele de infiintare sau modernizare a unitatilor de procesare agroalimentara (Masura 1.1 - Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole), fondurile nerambursabile SAPARD vor creste la 75% din valoarea totala eligibila a proiectului, fata de 50%, pana in prezent. In aceasta situatie, societatile comerciale, cooperativele de consum si grupurile de producatori care realizeaza investitii in sectoarele carne, lapte, legume si fructe, vinificatie, cereale, plante textile si piscicultura pot realiza o investitie de 1.000.000 de euro, de exemplu, cu o contributie privata de doar 250.000 de euro, restul fondurilor fiind asigurate prin Programul SAPARD. Cresterea cofinantarii SAPARD la 75% se aplica in cazul in care procentul de calamitare al localitatilor in care va fi realizat proiectul este mai mare de 30%. Daca gradul de calamitare este intre 10 si 30%, facilitatea este valabila doar pentru modernizarea sau reabilitarea unitatilor care au fost afectate direct de inundatii.
Potentialii beneficiari care solicita fonduri SAPARD pentru modernizarea unitatilor afectate de inundatii si se afla intr-o localitate care a fost afectata in procent de pana la 30%, trebuie sa prezinte un document eliberat de catre Comitetul local pentru situatii de urgenta care sa ateste faptul ca unitatea respectiva a fost afectata de inundatii. Lista localitatilor calamitate in acest an, precum si gradul de calamitare a acestora, au fost stabilite de catre Guvernul Romaniei, prin Hotararea nr. 1512 / 29 noiembrie 2005.
Pentru realizarea investitiilor specifice industriei agroalimentare (Masura 1.1) se pot obtine fonduri nerambursabile de pana la 2.000.000 de euro, valoarea minima admisa a proiectelor SAPARD fiind de 30.000 de euro.
Estimarea totala a distrugerilor provocate de inundatii in perioada aprilie - septembrie 2005 a fost evaluata la 5.975 milioane lei noi (1,6 miliarde euro), reprezentand circa 3,4% din Produsul Intern Brut (la nivelul anului 2003). Datele existente arata ca 3.755 de sate au fost afectate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.