Leul incheie primul an dupa 1989 cu apreciere in termeni reali in raport de principalele monede de referinta, euro si dolar, evolutie permisa in prima etapa de schimbarea pozitiei BNR pe piata valutara si mai apoi de noul pas in liberalizarea contulu

Leul incheie primul an dupa 1989 cu apreciere in termeni reali in raport de principalele monede de referinta, euro si dolar, evolutie permisa in prima etapa de schimbarea pozitiei BNR pe piata valutara si mai apoi de noul pas in liberalizarea contului de capital. Raportand cursul de schimb de marti la cotatiile de referinta anuntate de banca centrala in ultima zi a anului trecut, leul apare cu un castig de 7,6% comparativ cu moneda europeana si inregistreaza o pierdere de 6,25% fata de dolar. Ambele evolutii indica insa o apreciere in termeni reali a monedei nationale, avand in vedere ca rata inflatiei pentru 2005 este preconizata la peste 8,5%. Daca sunt analizate valorile medii ale cursului de schimb, se observa o apreciere in termeni nominali mult mai accentuata atat fata de euro, cat si in raport cu moneda amerciana. Indiferent de evolutia din ultimele trei zile ale acestui an, cursul mediu al monedei europene se va situa sub 3,6500 lei. Acest nivel indica un castig net fata de euro de aproximativ 10%, la care adaugand inflatia medie estimata la 9% rezulta o apreciere reala in 2005 de cel putin 19,9%.

Dolarul in picaj

Tot pe valori medii, dolarul a coborat anul acesta la 29.000 lei vechi, reprezentand o pierdere nominala fata de 2004 de 9,37%. In consecinta, leul a avansat si fata de moneda americana cu aproximativ 19%. Inceputul anului a fost marcat de o volatilitate ridicata a cursului de schimb, consecinta a relaxarii regimului de folotare controlata anuntata in luna noiembrie a anului trecut. Schimbarea atitudinii BNR a coincis si a fost strans legata de liberalizarea accesului nerezidentilor la depozitele in lei. Randamentele mari oferite de moneda nationala au facut foarte atractive plasamentele in Romania, ceea ce a pus presiune pe cursul de schimb. Concomitent cu initierea unui regim de curs mai flexibil, BNR a continuat sa reduca dobanda de interventie, intr-un ritm mai accelarat decat in 2004. Minimul primului semestru a fost atins dupa o luna si jumatate de la inceputul anului, cursul de referinta din 14 februarie plasandu-se la 35.515 lei vechi/euro. A doua zi, cotatiile bancilor indicau un nivel de 34.700 lei vechi pentru un euro, adica mai jos cu 12,5% fata de 1 ianuarie. La acel moment, banca centrala a intervenit in forta si vizibil ridicand cursul euro in doua zile cu aproximativ 4.000 de unitati ROL.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.