Instanta Tribunalului Bucuresti se va pronunta peste o saptamana asupra mandatului de arestare preventiva propus de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in privinta omului de afaceri si

Instanta Tribunalului Bucuresti se va pronunta peste o saptamana asupra mandatului de arestare preventiva propus de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) in privinta omului de afaceri sirian Zaher Iskandarani, dupa ce cu putin timp inainte de Craciun s-au pronuntat in privinta arestarii preventive a complicilor acestuia, ne-a informat Biroul de Presa al Ministerului Public.
Potrivit acestuia, Tribunalul Bucuresti a emis, la data de 22 decembrie 2005, mandate de arestare preventiva pe numele inculpatilor Eugen Iovescu, Obazda Ghannoum si Ghassan Wahbeh pentru asocierea in vederea savarsirii mai multor infractiuni privind operatiuni vamale ilicite referitoare la utilaje de productie a tigaretelor si alcoolului - falsificare de timbre, detinere de instrumente in vederea falsificarii de valori - in afara antrepozitului fiscal, precum si ascunderea sursei impozabile, urmand ca, la data de 5 ianuarie 2006, sa se pronunte in privinta arestarii in lipsa a lui Zaher Iskandarani.
Cei trei arestati au fost retinuti de procurorii DIICOT - structura centrala si Serviciul teritorial Timis, in urma unei ample actiuni desfasurate in colaborare cu ofiteri ai Directiei de combatere a crimei organizate si antidrog, ai Jandarmeriei Romane (structura centrala si Gruparea mobila Timis), Garda Financiara, precum si ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii.
Potrivit Parchetului instantei supreme, in baza datelor detinute de anchetatori s-a stabilit faptul ca, pe teritoriul Romaniei, actioneaza de mai multa vreme un grup infractional organizat constituit in vederea comiterii de infractiuni grave, precum contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigari, avandu-l ca lider pe Zaher Iskandarani.

Modul de operare

Grupul infractional era extrem de bine organizat, avand persoane care se ocupau de fabricarea efectiva a tigaretelor contrafacute, persoane care se ocupau de transportul si contrabanda cu tigari, precum si persoane insarcinate cu procurarea tutunului necesar in procesul de fabricatie. Activitatea se desfasura in principal in Fabrica de la Sacalaz, apartinand uneia dintre firmele controlate de inculpatul Zaher Iskandarani, dupa orele de program, cand echipele specializate sub coordonarea membrilor marcanti ai grupului procedau la contrafacerea tigaretelor destinate operatiunilor de contrabanda.
Perchezitiile au fost demarate la data de 19 decembrie 2005, cand procurorii DIICOT au descins la Fabrica de tigarete Sacalaz, judetul Timis, unde au fost gasite produse accizabile (tigarete si alcool) fabricate in afara antrepozitului fiscal. Conform legii, productia sau depozitarea produselor accizabile, acolo unde acciza nu a fost platita, poate avea loc numai intr-un antrepozit fiscal (loc aflat sub controlul autoritatii fiscale) care poate functiona numai pe baza autorizatiei valabile emisa de autoritatea fiscala competenta. Antrepozitarul autorizat este persoana fizica sau juridica competenta sa produca, sa transforme, sa detina, sa primeasca si sa expedieze produse accizabile, intr-un antrepozit fiscal.

Capturile

In Fabrica de tigarete din Sacalaz au fost gasite tigari marcile RM, VEGAS, OK timbrate, mai multe baxuri cu pachete de tigari timbrate, precum si cutii cu pachete de tigari netimbrate: 55 baxuri tigari timbrate, 65 baxuri tigari netimbrate, precum si 72 de casete si 1.437 cutii cu pachete netimbrate. S-au mai gasit, de asemenea, facturi care atestau vanzarea, la data de 19 decembrie 2005, de baxuri de tigari din marcile sus-mentionate. Tot in fabrica a fost gasita, intr-o incapere ascunsa, cantitatea de 9 tone tutun, iar intr-o hala, sub deseuri de tutun, role de foita de tigarete si filtre pentru tigari ce nu au fost declarate.
Intr-o alta locatie, la fabrica de la Lenauheim, s-au gasit bidoane in care se afla o substanta cu miros puternic de alcool, urme de borhot care indicau faptul ca instalatia de fabricare a alcoolului etilic a functionat, faina de porumb si boabe de porumb dispersate. Intr-o groapa au fost gasite trei rezervoare de mare capacitate in care se afla o substanta incolora din care s-au prelevat probe pentru analiza. Datele rezultate in urma controlului si a perchezitiei efectuate in fabrica de la Lenauheim dovedesc faptul ca in incinta s-a produs ilegal alcool, societatea din care face parte nefiind autorizata ca antrepozitar fiscal pentru productie/depozitare alcool.
"Cercetarile continua pentru depistarea intregii activitati infractionale si a tuturor persoanelor implicate, prezenta cauza fiind disjunsa din dosarul penal in care, la data de 19 mai 2005, s-a dispus arestarea inculpatilor Zaher Iskandarani, Eugen Iovescu, Obazda Ghannoum si Jamil Fadi (pusi in libertate ca urmare a admiterii recursului formulat de inculpati), sub acuzatia de initiere si constituire a unui infractional organizat avand drept scop comiterea de infractiuni grave, respectiv contrafacerea si contrabanda de mare anvergura cu tigari", se mai arata in comunicatul Ministerului Public.

Legaturi cu Hayssam si Tigareta I

Zaher Iskandarani a fost arestat la inceputul lunii mai, inainte de eliberarea ostaticilor romani aflati in Irak, dupa ce fusese retinut in urma unui filtru rutier efectuat in Lugoj, in timp ce se deplasa cu un Fiat inmatriculat in Dolj in care se mai aflau doi cetateni arabi si un roman.
Veniti din Capitala, zeci de politisti si jandarmi cu cagule, inarmati, au descins in forta, la data de 18 mai, la fabrica de tigari a omului de afaceri sirian Zaher Iskandarani, din localitatea Sacalaz, de langa Timisoara, precum si la mai multe apartamente din diferite zone ale orasului.
In urma acestor actiuni, la sediul Parchetului General au fost aduse folii cu etichete pentru tigari, apa minerala, mai multe flacoane cu alcool rafinat, calculatoare, CD-uri si cutii pline cu documente.
In paralel cu aceasta investigatie, procurorii Parchetului General au declansat o noua ancheta in dosarele in care Zaher Iskandarani a fost deja achitat, unul dintre ele fiind Tigareta I, in care a fost cercetat si Omar Hayssam. Informatia potrivit careia Iskandarani ar fi lucrat in cardasie cu Hayssam si Boerica a fost furnizata, atunci, de catre serviciile secrete.
Iskandarani a intrat in vizorul autoritatilor ca urmare a implicarii in contrabanda cu tigari, prin firme inregistrate in Cipru, Republica Moldova si Bulgaria. In 1997, el a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda si chiar complicitate la crima, fiind inchis in Penitenciarul Codlea. Supranumit si "printul Banatului", Zaher Iskandarani este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri arabi stabiliti in Romania. In 1994, el a inceput construirea Fabricii de tigari de la Sacalaz, aflata la cativa kilometri de Timisoara.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.